Tuesday, July 08, 2014

Virtavästi ja sinipyrstö / Grey Wagtail and Red-flanked Bluetail

Hellesää jatkui. Yöllä laski alle 20 asteen, mutta päivällä sitten mentiin 26:een. Auringossa kävellessä lämpötila oli jossain 35-40 paikkeilla, varsinkin avotunturissa. Pohjoisesta tullut kylmähkö rintama sähköisti tunnelmaa. Pieni ukonilmakin koettiin iltapäivällä ja aamulla oli sadekuuro.

Akseli kuuli aamulla virtavästäräkin pihalla. Tunturissa maakotka kaarteli korkealla iltapäivällä korppien ahdistamana. Nuoria urpiaisia oli 20-30 yks. parvi. Niilläkin oli kuuma ja joku läähättikin nokka auki.

Smearilla ollessaan Akseli kuuli sinipyrstön laulavan lähistöllä. Lintu oli toisella kalenterivuodella ja luulen sen olevan sama, joka lauloi Kotovaaran etelärinteellä kesäkuun alussa. Erikoista on, että lintu viihtyy melko tasaisessa mänty-koivumetsässä. Kun vieressä Pirunkurulla on jyrkkää kuusikkoista kuruakin, minkä pitäisi olla sinipyrstölle sopivaa maastoa ja missä niitä on tavattu jo useita vuosien mittaan.

Kävin illalla katsomassa sinipyrstöä ja samalla käynnistin laitteet, jotka oli ukkosen ajaksi sammutettu. Näin Smearin luona naarasoravan, joka oli joko tiineenä tai sillä oli pennut pesässä. Turvonneet nisät näkyvät kuvassa.

Tunturin talitintin pöntössä oli kaksi lähtövalmista poikasta. Lapintinttien poikaset ovat jo lähteneetkin. TH


Labels: , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?