Wednesday, April 30, 2014

Uusi kettu / A new fox

Yöllä pakastui jonnekin viiteen asteeseen ja aamulla oli lähes kävelyn kestävät hanget. Pakkasta oli kahdeksan aikaan vielä pari-kolme astetta ja aurinko paisteli. Tuuleskeli ja väliin heitti lumikuuroja. Koko päivän pysyttiin hieman pakkasella. Aseman mittakepissä oli 52 cm lunta. Uutta lunta on tullut täällä vain kolme senttiä, kun jossain päin Lappia on tullut lähes kymmenkertainen määrä.

Pitkällä lumilinjalla oli lumet pudonneet. Tunturimetsissä on edelleen 50-80 cm, mutta alamaissa vain 20-50 cm.

Pommituskukkuloilla olivat metsot soineet. Lumilinjan yli meni toistakymmentä jälkeä samaan suuntaan ja soidinpaikalla oli jälkiä paljon, ja vähän päälle. Lintuja siellä ei kuitenkaan enää ollut. Pari koppeloa löytyi alueen liepeiltä. Soidinpaikka näyttää vakiintuneen. Esim. kymmenen vuotta sitten siellä ei ollut lainkaan soidinta.

Lumilinjan länsipäässä oli 6 akkateeren parvi puolenpäivän jälkeen. Yli-Nuortilla näin 2 koiras- ja yhden naarastelkän, joutsenen ja 2 lapinharakkaa. Väliaidan varresta lähti riekko.

Aamulla Tapanin huoneen liskuun erehtyi punamyyrä, joka oli jemmaillut sinne jostain lintujen ruokinnalta pähkinöitä. Se oli kolmas punamyyrä, joka on saatu tässä viime aikoina.

Jutellessamme syönnin päälle Tarmo huomasi keittiön ikkunasta pihalla lähestyvän ketun klo 16.30. Sain siitä kuvat, joista selvästi näkee, että kettu on eri kuin aikaisemmat kolme, jotka ovat käyneet jossain vaiheessa piharuokinnalla. Tämä oli punaruskeampi, lähes vailla mustaa ja aika puhtaanvalkea rinta. Vaikutti urokselta. Puku alkoi olla vaihtovaiheesssa.

Kettu köpötteli koirankoppien kautta ohi länttä kohti eikä näyttänyt kovin pelkäävän. Sapuska olisi varmaan maistunut, mutta sitä ei nyt ollut valmiina. TH
Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?