Thursday, April 17, 2014

Hyytiälän metsämaisemissa / On the forest landscapes of Hyytiälä

Pidin loput lomat ja kävin myös työn puolesta koulutuksessa Hyytiälän metsäasemalla, jossa toimii Smear 2., meillä täällä siis Smear 1. Lisäksi sairastuin flunssaan, joten pääsin takaisin Värriölle vasta kuukauden kuluttua.

Turussa bongasin nokkavarpusen Ruissalossa kasvitieteellisen puutarhan pihalla 11.4. Se oli eka havaintoni tästä Suomessa melko vähälukuisesta lajista. On siitä kyllä Lapistakin jo aika monia havaintoja. Ohessa kuva.

Hyytiälässä, joka sijaitsee Tampereelta pohjoiseen, olin 14-17.4. Siellä on Helsingin yliopiston metsäasema, joka on perustettu jo 1910-luvulla. Mm. A.E.Järvinen on siellä ollut opissa ja maalannut taulunkin, joka on ns. Instituutin seinällä. Vanhat rakennukset ovat vielä pystyssä ja kesäaikaan käytössä, mutta nykyaikaisemmat tilat on rakennettu viereen. Kaikkiaan parisensataa ihmistä pystytään majoittamaan.

Metsäntutkimuksen ohella tutkitaan asemalla myös ilmakehää, jota siis edustaa Fysiikan laitoksen yhdessä Metsätieteen laitoksen kanssa rakentama Smear-tutkimusyksikkö. Värriöön verrattuna Hyytiälän Smearilla on huomattavasti enemmän tutkimuslaitteita, satoja tutkimuksia pyörii koko ajan. Siellä on useita mökkejä, kontteja, kolme parikymmentämetristä tornia, yksi 40 metrinen, jossa on iso koppi päällä ja 127-metrinen masto. Maastoon on siroteltu lisäksi erilaisia laitteita. Muutaman kilometrin päässä Siikanevan suojelualueella mitataan vielä mm. metaania ja hiiltä.

Hyytiälässä oli kevät siinä tilassa, että lumet ja jäät olivat jo lähes kaikki hävinneet. Tosin 16.4. vastaisena yönä pakastui niin, että viereinen Kuivajärvi jäätyi.

Muuttolintuja oli sankoin joukoin liikkeellä. Siikanevalla näimme lentävän n. 30 yks. kurkiparven ja vielä isompi lensi aseman kautta pohjoiseen 16.4. aamulla. Läheisen Juupajoen vanhan kirkonkylän kumpuilevilla pelloilla levähteli metsähanhia ja joutsenia, olipa joku kanadanhanhikin nähty. Myös peippoja, rastaita ja lokkeja näkyi pelloilla läjäpäin.

Kuvissa Reijo Pilkottu, Toivo Pohja ja Janne Levula. Topi on suureksi osaksi vastannut Smear-aseman rakentamisesta, kuten Värriölläkin. THComments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?