Thursday, March 13, 2014

Monenlaista / Many things

Pitkällä lumilinjalla oli lunta kuutisenkymmentä senttiä 12.3., tunturimetsissä vähän enemmän, alamaissa vähemmän. Lämpöasteita kertyi iltapäivällä neljä, aamupäivällä oltiin nollan vaiheilla. Tunturissa oltiin hieman pakkasella ja n. 7 boforin tuuli sai lumen lentämään siellä.

Tein myös kevättalven lintulaskennan linjalla. Havaitsin seuraavat yksilöt: taviokuurna 5 , kuukkeli 2, hömötiainen 2, teeri 3, koppelo 1. Lajeja siis viis ja yksilöitä 13. Niukkaa Värriön normaaliin tapaan.

Aseman pihalla vinkkaili kevään ensimmäinen talitiainen. Koiras oli siis lähtenyt jo vaeltelemaan ja löytänyt tänne. Täällä niitä ei olekaan talven aikana ollut, joten nyt oli helppo todeta ensimmäisen tulo.

Illalla tyyntyi tuuli täysin ja kuu loisti lähes pilvettömältä taivaalta. Hyvä sää pöllökuuntelulle, mutta kuuntelin vain pihalta eikä mitään kuulunutkaan.

Yö oli rauhallinen. Aamulla oli viitisen asteta pakkasta, alamaissa jopa lähellä kymmentä. Lumi oli kovottunut kovaksi hangeksi ja oli tyyntä.

Kävin tutkimassa, mitä metsot tekevät tuollaisella säällä. Vanhat kukot olivat lähteneet Hirvaskankaalta ja muualtakin ja Hirvasjoen soitimella oli pelit vielä yhdeksän jälkeen. Kuulin  6 vanhaa lintua äänessä ja näin vielä seitsemännenkin, joka sekään ei ollut poikalintu. Koppelot sen sijaan pysyivät kankaillaan, niitä soidinpaikalla ei ollut. Eli siis hyvä sää aiheutti soitimen alkamisen. Aikaisemmin metsot olivat soitelleet vain siellä, missä koppeloita oli paikalla. Tosin joku oli käynyt varsinaisellakin soitimella, mutta se oli ollut vasta harjoittelua. Nyt kukot ottivat jopa yhteen, yhdellä puuttui puolet pyrstöstä.

Pirunkurun maastosta löysin ukkometson jäänteet. Ilmeisesti maakotka oli iskenyt siihen jo viikko-pari sitten kuusen vierellä. Kokosin kuvaan levällään olleita jäänteitä.

Hauhonjängän laidalla huomasin paskaa männyn alla - ja männyssä koppelon. Katsoin tarkemmin ja huomasin koppelon olevan pää alhaalla ja pyrstö kapeana pystössä - siis joku lentävä peto tai korppi lähellä. Katselin taivaalle ja löysinkin korkealla kaartelevan vanhan maakotkan, mitä lie kaarrellut.

Päivän muista linnuista mainittakoon metson soitimelle ym. kuuluneet tikkojen rummutukset. Ilm. äänessä oli pohjan- ja käpytikkoja. Lisäksi näin kaksi yksinäistä riekkoa ja pyyn.

Tänään kävin myös tunturin lumilinjan, jossa lunta enimmillään 153 cm, vähimmillään 30 cm.

Iltaa kohti pilvisyys lisääntyi ja alkoi sataa lunta, kolme astetta pakkasta. Illalla oli jo täysi lumipyry päällä. TH

Labels: , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?