Monday, January 13, 2014

Varpuspöllö iski kuukkeliin / Pygmy Owl pounced upon Siberian Jay

Yhdentoista aikaan Tapani ja vierailulla ollut poromies kuulivat kuukkelien rääkyvän varaston luona. Se oli niin erikoista meininkiä, että he lähtivät katsomaan. Osoittautui, että varpuspöllö oli iskenyt kuukkeliin ruokintapaikan luona ja ne pyörivät maassa taistellen. Toiset kuukkelit rääkyivät ympärillä ja hyökkäilivät pöllöä kohti. Ne eivät kuitenkaan uskaltaneet mennä suoraan avuksi. Tapani kävi kameran ja onnistui ikuistamaan tapauksen kuvin muutaman metrin päästä. Varpuspöllö oli niskan päällä, mutta taistelu kesti ainakin 10 minuuttia, ennen kuin kuukkeli oli nujerrettu.

Tullessani paikan päälle kolmen jälkeen kuukkelista oli jäljellä vain sulkia ja höyheniä. Mitä lie tapahtunut? Liekö pöllö syönyt osan ja kuljettanut loput talteen, vai olivatko toiset kuukkelit käyneet syömässä pöllöltä jääneen osan?

Varpuspöllö painaa n. 60 g ja kuukkeli n. 80 g. Vaikka kuukkeli on paljon isompikokoinen pyrstöineen ja höyhenineen, niin pöllön kynnet ja nokka ovat niin tehokkaita aseita, että kuukkeli jää toiseksi, näköjään. Kuukkeli edustaa kuitenkin ylärajaa varpuspöllön ravinnossa, enkä ole aikaisemmin kuullut tai lukenut, että se olisi joutunut saaliiksi. Sen sijaan käpytikka on joutunut ja se painaa 80-90 g.

Ruokintapaikalla näyttää olevan vähemmän tiaisia kuin ennen joulua, joten nyt taisi syy selvitä. TH, TT, kuvat Tapani Tuohimaa, (alakuva TH)

Labels: ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?