Saturday, January 11, 2014

Oikeaa talvea / The real winter

Kunnon talvi on tullut Itäkairaan. Aamulla oli Nuorttiaavan mittareissa yli 40 asteen lukemia, alempi mittari (aavan länsipäässä) näytti olleen -41.8 astetta. Vielä siellä oli -40. Ylempi mittari (vanha paikka) näytti -41.2 ja -39.4.  Asemalla mittari näytti -22.5. Eli siis vanha totuus pitää edelleen paikkansa, että jos asemalla on parikymmentä astetta pakkasta, niin alamaissa on lähes kaksinkertaiset lukemat. Lunta on 70-90 cm.

Aurinko näkyi parin-kolmen tunnin ajan. Se jo hieman lämmitti tunturien etelärinteillä, jos vertaa pohjoisrinteisiin. Laaksoissa oli heti kylmempää, Hirvasjokivarressa ym. ainakin kolmekymmentä astetta. Tuulta ei juuri ollut.

Tundraurpiaisen tapasin puoli kymmenen aikaan Nuorttiaavalla. Se napsi siemeniä vaivaiskoivuista ja mesiangervosta. Kovasti pörröllään se oli pakkasen kourissa. Urpiaisia en ole täällä vielä tänä talvena nähnytkään.

Riekkojen määrä tuntuu ihan oikeasti lisääntyneen. Nuorttiaavalla karkasi n. 20 yks. parvi ja Sauojan latvoilla karkasi 6 yks.  Ykkösen pohjoisrinteellä oli ollut ain. 5 yks. parvi jäljistä päätellen (yhden näin) ja Rakitsan luoteispuolella ainakin saman verran. Voivat  olla kyllä samojakin. Näin vielä muutamat jäljet muualla, joten kokonaissumma on jossain 35-40 yks. paikkeilla.

Rakitsan luoteispuolella näin myös akkateeriparin koivussa ruokailemassa ja kauempaa pilkotti männyn latvassa ukkometso. Metsot olivatkin jostain syystä mäntyjen latvoissa tänään, koska näin vielä 3 muutakin latvalintua. Lisäksi Vedenjakajalla istuskeli kolmen homenokan porukka, joista yksi niistäkin männyn latvaosassa. Vielä totesin jäljistä päätellen yhden kukon olevan kiepissä ja kolmen muun yksinäisen jäljet. Yhteensä siis 11 yks.

Poroja näkyy olevan Sallan alueella joka puolella, mutta tunturissa ei juurikaan. Ei ainakaan Ykkösellä eikä Saun maastossa.

Kuvasin lentokoneen matkalla luoteeseen klo 12.13 Haaskakummussa. Se oli kuitenkin niin kaukana, ettei kuvassa näy koneen tarkemmat tuntomerkit. Maalaukset olivat kuitenkin erit kuin viime keväisessä ABC Airlinesin koneessa. Emme löytäneet konetta netin kautta, mutta nelimoottorinen se oli ja Venäjältä tulossa. TH
Labels: , , , ,


Comments:
On vaan kaksimoottorinen ja tod näk Aeroflotin kone (moottorin värityksestä päätellen).
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?