Thursday, August 08, 2013

Sveitsin kesää / The summer of Switzerland

Lomalla ollessani kävimme Sveitsissä heinäkuun puolessavälissä. Tutustuin myös paikalliseen luontoon Jura-vuoristossa ja ympäristössä Sveitsin lounaisosassa. Mielenkiintoista oli verrata kesän edistymistä siellä ja Itä-Lapissa.

Sveitsissä ja yleensä Keski-Euroopassa kesäkuu oli harvinaisen kylmä ja sateinen. Koillispuolessahan oli kovat tulvat, mitä ei taas lounaampana ollut, mutta vettä satoi sielläkin jatkuvasti ja oli viileätä. Siitä johtuen kesäntulo viivästyi ja oltiin kuulemma kuukauden myöhässä normaalista. Suomessahan tilanne oli päinvastainen, oltiin viikkoja edellä normaalista. Tämä näkyi sitten luonnossa.

Jura-vuoristossa (k) puolentoista kilometrin korkeudella näin kulleroiden kukkivan parhaimmillaan. Värriöllä ja Itä-Lapissa kullerot olivat kukkineet jo kesäkuun puolella.

Vuoriston St. Croix´in kylästä alas vievän laakson pohjalla olivat metsämansikat kypsyneet. Muutaman päivän päästä pysähdyimme Vanhan Sallan Kuolajärvellä matkallamme itään. Siellä olivat metsämansikat samassa vaiheessa kuin Sveitsissä.

Viljasato oli myös myöhässä eikä sitä oltu päästy korjaamaan kuten normaalisti.

Lintumaailmassa oltiin ilmeisesti myös jonkin verran myöhässä, en tosin tiedä, mikä on normaali tilanne. Mustaleppälintu (k) kuitenkin oli saanut poikaset lentoon yhdellä paikalla ja toisella poikaset olivat vielä pesässä. Keltahemppo hautoi pesässään paikallisen männyn oksalla. En tiedä, oliko niillä ensimmäiset vai toiset poikueet menossa. Luulen mulelilla olleen ensimmäiset.

Nyt ilmat olivat lämmenneet ja lämpöä riitti päivisin 25-28 asteeseen saakka. Öisin oli viitisentoista astetta. Pimeät yöt saivat aikaan syksyn tunnun, mikä tuntu hävisi sitten Itä-Lapin helteisiin.

Alakuvassa Sveitsissä yleinen haarahaukka on saanut jostain langan jalkoihinsa. Ylin kuva Alpeilta.

Niin, uusia tapaamiani lintulajeja olivat vihertikka (nuori), kuhankeittäjä, etelänpuukiipijä ja kalliopääsky. Kalliopääsky on ilmeisesti vasta leviämässä Jura-vuoristoon, koska uusimmatkaan lintujen levinneisyyskartat eivät näytä sitä Sveitsistä.TH


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?