Thursday, June 27, 2013

Sarvia ja höyheniä / Horns and feathers

Tänään suoritimme kurmitsalaskennan. Sain avustajiksi Olli-Pekka Karlinin + Lea Maalismaan ja Arto Komulaisen. Kesäpäivystäjä Piritta Seipäjärvi liittyi joukkoon aseman väestä, ja niin oli hurja joukko kasassa.

Pilvistä oli ja loppuajasta satoikin, mutta olosuhteet olivat varsin hyvät. Lämpöä oli viitisentoista astetta ja tunturituuli vei syöpäläiset mennessään.

Kapustarinnoista tehtiin 94 havaintoa ja pikkukuoveista 24 (todellinen määrä arviolta kolmasosan pienempi). Kurmitsoja nähtiin vain 3, joista yksi näytteli siipirikkoa. Lea osui kapustarinnan pesälle, missä poikaset olivat kuoriutumassa, 2 poikasta 2 munaa. Laskimme O-P:n toivomuksesta myös kivitaskut, jota tuli mukavasti, 25 yksilöä.

Kanalinnuista näimme riekkoparin ain. 4 poikasen kanssa, kolme muuta riekkoa, koiraskiirunan ja ukkometson. Oikeammin etupäässä O-P ja Lea näkivät, koska kulkivat alalaidalla ja linnut näyttivät olevan nyt siellä.

O-P osui vielä kyykäärmeen reitille Kolmosen etelälaidalla juuri puiston puolella. Harvinainen otus oli isokokoinen ja komea sahalaitainen. Se sähisi häiritsijöillensä ja piiloutui lopulta pensaan alle.

Moni laji jäi puuttumaan, kuten pulmunen ja petolinnut. Höyheniä ja sulkia sekä poronsarvia kyllä löytyi ja lähti kyytiinkin.

TH, kuvat ylh.oik. ja vas.alh. AK, muut TH O-P mittasi kepsillä matkan pituudeksi reilut 23 km, mikä on hieman arvioitua enemmän. Kuvia syntyi, kun oli laatukuvaajia matkassa, tosin sattuneesta syystä näytillä on vain AK:n ja TH:n kuvia.

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?