Tuesday, April 09, 2013

-32.5

Sää jatkuu poutaisena. Viime yönä laski lämpötila huhtikuun ennätykseen, ainakin tälle talvelle ja monelle muullekin. Asemalla oli yli 15 astetta pakkasta ja Nuorttiaavalla -32.5. Naruskalla ja Pokassa oli -28 astetta. Meillä mittari on tosin metrin korkeudella, eikä kahden niin kuin pitäisi. Ensi talvena ilmeisesti saadaan mittari asianmukaisesti mittaamaan. Ehkäpä saadaan jossain vaiheessa virallinen status mittauspisteelle.

Hyvässä kelissä oli matkalla moottorikelkkaseurue, joka pysähtyi asemalla jutustamaan ja kahvittelemaan. Sallan ja Savukosken kuntien johtoporukkaa johdatti Lapin rajavartioston johto halki keväisen kairan. Mukana oli myös Yaran Eero Hemming ensi kertaa täällä.

Maastossa näin metsoja, taviokuurnia ja puukiipijän. Ainakin kolme kukkoa soitteli Hirvaskankaalla ja koppeloita totesin paikalla kaksi, vähintään. Kolmosen länsipuolen soitimellakin oli siipeä vedetty, tosin vähänlaisesti. Vedenjakajalla hakoi kaksi nuorehkoa urosta samassa männyssä ja Kolmosen länsirinteen alla yksi uros. Taviokuurnia oli useammassa paikassa ja puukiipijä lauloi Pommituskukkuloilla.

Kolmosen laesta löysin korppien avustamana poronraadon. Ilmeisesti ahma oli ollut asialla jo viikkoja sitten, koska raadosta näkyi vain pää. TH

Labels: , , ,


Comments:
Tervehdys!

Ensinnäkin kiitokset hyvästä blogista ja toiseksi: mihin kellon aikaan olet tavannut nuita metsoja soimispuuhista? Löysin pääsiäisen aikaan muutamat siivenvetojäljet Kuusamosta ja aikeissa olisi mennä katselemaan soidinhommia. Kuvissasi näyttää jo niin kirkkaalta, että mietin onko kellon aika jo pitkästi päivän puolella. Muitakin vinkkejä soitimen lähestymiseen/seurailuun otan mielelläni vastaan. Suksipelissä olen liikkeellä.
 
Täällä Metsä-Lapissa metsot soivat usein aamupäivälläkin,9-10 aikaan. Näin soitimen alkuaikoina varsinkin, mutta myös varsinaisen soitimen aikaan soidin jatkuu aamulla pidempään kuin etelämpänä. Etelä-Sallassa kuvasin joskus soidinta ja siellä laulu loppui heti auringon noustua.

Tähän aikaan voi olla Kuusamon alueella joku metso, joka soi myöhemminkin aamulla. En tiedä tilannetta siellä. Varsinaisilla pelipaikoilla soidin käy kuumana joskus kuun lopulla ja toukokuun alussa. Piilokoju on silloin paras apu. Muuten metsot pelkäävät. Moottorikelkalla ei kannata mennä varsinaiselle soitimelle. Täällä kun metsot saattavat soida missä tahansa, missä on koppeloita näihin aikoihin, voi käyttää kelkkaa, koska soidin ei ole vielä oikeilla pelipaikoilla eikä kelkka siten häiritse sitä.

Pitää vain alkaa tekemään, niin käytäntö kouluttaa.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?