Monday, March 25, 2013

Raato / A carrion

Kävin vieläkin tutkimassa rajaseutua. Korpit huutelivat hieman liikaa eilen.

Petäjärinteellä hoksasin hirviparin. Vaadin ja vasa katselivat minua reilun 50 m päästä kiertäessäni lenkin niiden ympärillä. Tämä paritsa oli eri kuin eiliset, joten on jälkikasvuakin Sallan puolelle jäänyt.

Pirunkurun eteläpuolen muristalla oli tänäänkin teeriä. Niitä oli ainakin 15, ehkä enemmänkin. Niitä pörisi lentoon puista ja kiepeistä. Oli urosta ja naarasta.

Riekkoparikin karkasi lentoon teerihässäkän aikana ja ukkometson hakomisjälkiä näkyi kauempana. Varmaankin eilinen lintu oli ollut asialla. Lopulta huomasinkin sen istuvan korkealla männyn latvassa. Oli ilm. karannut kelkkaa jossain kohdassa.

Mutta korpit jatkoivat kurahtelua. Mitään ei kuitenkaan näyttänyt löytyvän. Tutkin koko alueen, mistä ääniä kuului. Ja lopulta Pulkan pohjoisrinteen ojanvarsitureikossa korpit alkoivat elää siihen malliin, että päätin siellä olevan raadon. Niin löytyikin kuollut poro kuusien alta. Naarasporo oli kuollut muutama päivä sitten, koska se ei ollut vielä jäässä. Mutta pedonjälkiä ei näkynyt.

Tutkin aluetta. Raadolle johtivat vain poronjäljet. Poro oli ruokaillut kuusien ympärillä. Jälkien päällä oli vain hieman lunta, eikä muita jälkiä näkynyt. Vain korpin jälkiä näkyi raadon luona eikä mitään tappelujälkiä. Tulin siihen tulokseen, että poroa ei oltu tapettu, vaan se oli kuollut omia aikojaan. Silti korpit olivat syöneet sitä jo aika lailla, varsinkin paistilta. Ei siis aina pidä paikkaansa väittämä, että riutat eivät koske itsekseen kuolleisiin poroihin.

Mitään pedonjälkiä en löytänyt seudulta koko päivänä, eikä myöskään näkynyt löytäneen poromies, joka oli liikkeellä alueella.

Maakotka kaarteli Petäjikkö-Pulkan rinteellä iltapäivällä (kuvassa vas. yläkulmassa). Siellä myös isokäpylintupari varoitteli kuuluvasti. Varoittelun syynä oli kuukkeli, jonka käpylinnut pelkäsivät löytävän pesänsä.

Sää oli kirkkaampi kuin eilen, jopa aurinko näyttäytyi, tosin lumikuurojakin tuli. Pakkasta oli pari-kolme astetta. Illalla alkoi taas sataa lunta. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?