Friday, March 01, 2013

Näätien mailla / In the region of Pine Marten

Keskiviikkona 27.2. pitkällä lumilinjalla näin isokäpylinnun, käpylintuparin, jotka vaikuttivat pikkukäpylinnuilta, pyyn, hömötiaisen ja urpiaisia. Lunta oli reilut 70 cm.

Lyhyellä linjalla lunta on tunturinrinteillä n. 90 cm.

Perjantaina kävin pikku reissun itäpuolella, minkä jälkeen päätin käydä katsomassa, mitä kuuluu länsipuolelle. Enpä ole lähes 10 vuoteen käynyt Mutsinlehdossa.

No, ei siellä kovin pahalta näyttänyt. Kuivahaaranselässä on hakattu talven aikana aika lailla, mutta se on ollut lähempänä Ainijärven tietä. Mitenhän lie metsonsoitimen on käynyt? Siellä en käynyt.

Katselin Turjalaiselta itään päin (k). Pari hakkuualuetta näkyy, mutta ei mitenkään häiritsevästi. Mutsinlehdossa ei ole hakattu viime aikoina ja Turjalaisen etelärinteen hieno ronimäntyjen koristelema sekametsä oli paikallaan. Se olisi saanut suojella, kuten Mutsinlehtokin. Saapa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

90-luvulla jäljitimme alueella näätiä tuhansia kilometrejä, ehkäpä kymmenenkin tuhatta. Alue tuli tutuksi. Monet näädät varustettiin radiolähettimillä. Panu-nimistä seurattiin ainakin 3 talvea. Nytkin alueella oli tuoreita näädänjälkiä.

Ketunjäljet ilmaisivat poronraadon. Punainen nauha kertoi, että poromiehet olivat ehtineet löytää sen jo aiemmin. Lähistöllä oli minkki kierrellyt suolla ojavarressa (k).

Riistaa näkyi vähänlaisesti, vain yhden ukkometson näin. Ajelin huomaamatta viereen, kun katselin ilmaantuneita metsonjälkiä. Metso karkasi pysähdyttyäni männyn alaoksalta 4 m päästä.

Puiston länsiosassa lähellä Kuivahaaraa näin 2 riekkoa.

Aamulla näin itäpuolella naarasteeren, koppelon ja 5 urosmetsoa (k). Riistatilanne näyttää samalta kuin 90-luvulla verrattaessa Mutsinlehdon seutuja ja Värriön puistoa, varsinkin itäosia. Metsästys pitää lintukannat alhaalla, ainakin metsokannat.

Niin, hiiripöllön näin aamulla Ykkösen pohjoispuolella. Se lähti jostain alhaalta, ilm. puun alaoksilta ja käväisi istumassa toisessa puussa matalalla, minkä jälkeen hävisi.

3 taviokuurnaa lenteli Hirvasjokilaaksossa.

Sää kirkastui torstain lumisateen jälkeen. Perjantain vastaisena yönä oli Nuorttiaavalla ollut Tapanin mukaan -36.7, mikä hipoo jo talven pakkasennätyslukemia. Asemalla oli aamulla -17 astetta. TH

Labels: , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?