Saturday, March 02, 2013

Etelänpuolen auringossa / In the sunshine

Kävin tänään Viermulauttamuristalla asti. Pari poronraatoa löytyi, toisen olivat poromiehet löytäneet. Löytämäni raato oli jo kuukausia vanha. Ketut ja näädät olivat syöneet sen lähes kokonaan. Pää oli kuitenkin aika lailla ehjä, toinen korva vain runneltu, toinen ehjä.

Aurinko paisteli komeasti. Pakkasta oli aamulla asemalla viitisentoista astetta, alamaissa varmaan pitkästi yli kaksikymmentä. Tuulta ei tuntunut. Kelkkakelikin jo parantunut.


Lintuja näkyi vain puiston puolella, 7 urosmetsoa ja koppelo. Jäniksistä ja riekoista näkyi vain tuoreita jälkiä muutamassa kohden.

Eka kuvassa poronraato kuusen alla, toisessa Sauoiva etelän suunnalta. TH

Labels: , , , , ,


Comments:
Tuttuja maisemia ja nimiä.Varsinkin Sauoivan etelän puolen silhuetti on monelta reissulta syöpynyt lähtemättömästi mielen sopukoihin. Viermulauttamuristat-nimi tulee saamen sanasta vierm=verkkoaita. Se liittykö verkkoaita Tuntsajoen kalastukseen vai vaaran etelälaidan vanhaan poroaitaan sen voisi joku paikallishistoriaa paremmin tunteva kertoa.
P.Erämies
 
Minäkin olen miettinyt viime päivinä, mitä nimi tarkoittaa. Enpä ole tuota selitystä kuullut, mutta kuulostaa asialliselta. Uudessa kartassa on Vierilautta murista, mutta en ole ottanut sitä vakavasti. Mutta mitähän lautta ja lautatsi tarkoittavat?
 
Tuosta pääsee alkuun: http://www.kotus.fi/index.phtml?s=1208

 
Ja tuolta: http://www.kotus.fi/index.phtml?s=383

 
Otappa ja kysy tuolta, veikkaan, että on tietoa: http://www.lappomania.fi/merimatti00.php
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?