Friday, February 15, 2013

Viikon varrelta / During the week

On se jännä juttu, kun useasti tulee johonkin johtopäätökseen havaintojensa perusteella, ja kirjoittaa siitä luontopäiväkirjaan, niin heti tulevina päivinä tapaa jotain päinvastaista. Olen nimittäin tehnyt suhteellisen vähän metsohavaintoja talven aikana verrattuna aikaisempiin talviin. Muiden havainnot vahvistavat sitä käsitystä, olihan myös viime kesä huono kanalintujen pesinnän kannalta. Mainitsin juuri asiasta luontopäiväkirjassa.

Nyt kuitenkin parin päivän aikana tuli metsohavaintoja roppakaupalla. 12.2. näimme 7 yks. urosparven Väliojan itäpuolen lakimetsässä, jossa parvessa oli erikoisesti myös koppelo hakomassa. Parin sadan metrin päästä löytyi 6 kukkoa lisää. Rakitsan koillisrinteellä näkyi vielä 1+1 urosta, yht. siis 16 yks.

Ei tämä vielä mitään. Seuraavana päivänä Väliojan alueelta löytyi 7 urosta, muut olivat lähteneet. Etsittyämme niitä löysimme 4 uroksen porukan Haaskakummun itärinteeltä. Linnut olivat liikkeessä yhden aikaan ja lähtivät jatkamaan pohjoisen suuntaan. todennäköisesti ne olivat osa 7+1 yks. parvesta. Hirvaskankaalta löytyi vielä 7 koppeloa hajanaisessa parvessa ja niiden mukana 2 ukkometsoa, toinen oli vetänyt siipeäkin. Petäjärinteen puolelta löytyi vielä 1+4 urosta. Yhteensä metsolintuja oli siis 18 kukkoa ja 7 kanaa. Voi sanoa, että ei metsot mitenkään vähissä täällä ole, vaikka viime talvena niitä oli vielä enemmän.

Riekkoja löytyi 2 yks., joten ehkä niitä on vähän, ellei lähiajat muuta näytä. Pari teertäkin on viikon varrella näkynyt ja ahman liikkeistä tehty kuulohavainto.
Sää oli viikonloppuna kylmää ja kaunista. Pakkasta 15-30 astetta ja tyyntä. Huurretilanne on hieno. Viikolla lauhtui pikkuhiljaa muutamaan pakkasasteeseen. Lunta oli viikko sitten pitkällä lumilinjalla reilu 80 senttiä, mutta pinta on pudonnut yli 10 senttiä ja sen huomaa kelkalla ajossa. Nyt pääsee jo kohta mihin vain. Aseman mittakepissä lunta on vain 61 cm. TH ym.

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?