Thursday, January 10, 2013

Varpuspöllön aikaan / In the time of Pygmy Owl

Pöllöt ovat olleet vähissä Lapin alueella jo puolisen vuotta. Viime aikoina on ollut joitakin varpuspöllöhavaintoja ja muutama hiiripöllö. Sen sijaan Kuusamon alueella on tavattu nyt keskitalvella yllättävästi pöllölajeja. Myös hiiripöllöjä on ollut muutamia.

Siihen nähden ei ollut aivan valtava yllätys, kun aamun työmatkalla näin ensin hiiripöllön (k oik.) kuusenlatvassa Rovalan jälkeen ja sitten kelkkamatkalla varpuspöllön (2 k) Pitkänjängän länsilaidalla niinikään kuusenlatvassa tähystelemässä. Useana talvena varpuspöllöt ovatkin näihin aikoihin ilmestyneet maisemaan, mutta enpä odotellut sellaista kuitenkaan näkyviin tänä ankeana aikana.

Teeriä näkyi aamuisella automatkalla Savukosken ja Ainijärven välillä muutamassa kohden. Osa oli tiellä, osa puissa. Kaikkiaan niitä oli kymmenkunta, pari naarasteertä istui vielä männyissä kelkkamatkalla.

Yksi pyykin oli tiellä kiviä nokkimassa Kemijokivarressa ja koppelo hakoi Suurkovanselän kohdalla. Urpiaisia oli ainakin 150 yks. parvi Tulppiossa.

Sää on ollut jo pitkään pilvistä ja sateista. Lämpötila on pysytellyt lähellä kymmentä pakkasastetta. Tänään oli -7-8 astetta. Tuulta ei tuntunut. Nyt tosin aurinko jo yritti näyttäytyä. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?