Thursday, December 20, 2012

Ukkometsoja / Old capercaillies

PP kiersi Värriötunturin tullen Tuntsan varteen latvalla. Vedenjakajan itäpuolella hän näki 3 ukkometson porukan. Riekonjälkiä ja muutaman riekonkin hän näki matkallaan.

Minä kiertelin Värriötunturin ja Saun välillä ja Hirvasjokilaaksossakin. Ukkometsoja näin Haaskakummussa 1+3 yks. Haaskakummussa lähti myös koppelo kiepistä nousten mäntyyn. Mahdollisesti lumen alla oli toinenkin.

Vedenjakajalla ukkometsoja oli 1+3. Väliojan molemmin puolin oli myös ukkometsot ja Sauojan latvallakin oli yksi. Lisäksi siellä oli tuore lentoonlähtöjälki. Tuore ukkometson hakomispaikka oli Saumuristan länsipuolella. Metsoja oli siis 15-16 koirasta ja yksi naaras.

Minun urokset olivat vanhoja lintuja, joten pesimäkausi meni huonosti. Metsoja näyttää kuitenkin vielä olevan, vaikka alkutalvesta niitä näkyi vain vähän.

Riekkoja näin 3 Haaskakummussa ja yhden Sauojalla, missä näin myös urpiaisparven n. 140 yks. kuvista laskettuna ja arvioitunakin.Urpiaisparvi

Pakkanen oli laskenut hieman alle 20 asteen asemalla aamulla pilvipeitteen myötä. Iltaa kohden se kuitenkin taas kohosi 21-22 asteeseen kun pilvet karkasivat. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?