Wednesday, August 08, 2012

Tuutijärvi - Sovajärvi 3.-6.8.2012

Kävin taas uusimassa viime vuotisen kotiseutumatkan entiselle Suomen alueelle Venäjän karjalassa. Matka suuntautui ensiksi Tuutijärvelle, johon laitoimme leirin pystyyn. Samalla paikalla olimme kuin viime kesänäkin eli oltiin Jaakkosen asunsijoilla ja tässä oli minun mummun kotipaikka. Alapuolisesta Tuutijoesta käytiin pienoisia taimenia onkimassa mutta syönti kalalla oli aika heikkoa.
Tuutijärvi kuvattuna Jaakkosen paikalta länteen

Seuraavana aamuna suuntasimme kohti Sovajärveä. Matkalla pysähdyimme Kauttiossa, josta avautui näkymää Kauttiojärvelle.


Kauttiojärvi Kauttion paikalta
Sitten saavuimme Sovajärvelle ja Sovaniemeen, jossa suurin osa suomalaisten taloista sijaitsi ennen talvisotaa. Maisemat olivat hengeä salpaavia, tämä on ollut minulla tavoite usean vuoden ajan ja täällä sitä nyt ollaan peilityynen Sovajärven rannalla isäni synnyinsijoilla. Meidän sukua ei täällä ole käynytkään sen jälkeen kun tämä jäi rajan toiselle puolelle.
 

Sovajärvi Sovaniemen kylän kohdalta


Haatajan talon kellari oli siellä missä pitikin gps:n asustamana kylläkin. Katto siitä oli romahtanut sisään tai se oli muuten tuhottu. Talosta oli jäljellä kivijalka joka oli luonnonkivistä ladottu, siellä ei ollut betonia käytetty tai sitä ei ole ollut saatavilla. Talonpaikka kasvoi paksuja koivuja täynnä. Sovaniemen tien vierellä oli vanha tilan rajapyykikivi, johon oli hakattu nro 19.

Haatajan talon kellari

Sovajärven niemestä matkasimme sitten Sovajoelle. Sovajoki laskee 15 km:n matkan Paanajärveen.

Sovajoki ja Paanajärven kansallispuistoSovajoen niskalta, taustalla Sovajärvi ja Sieppitunturi
Sovajoki ja Sovaköngäs


Sovaköngäs, jossa mylly aikaisemmin sijaitsi.

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?