Monday, July 16, 2012

Poikuuksia / The youngs

"Ookko nähäny poikuuksia (tai lintupoikuuksia)"? on näihin aikoihin yleinen kysymys erämiesten kesken Sallassa ja Kemijärvellä, miksei kauempanakin. Harvemmin olen viime vuosina kovin "hyvää" vastausta voinut antaa.

Tänään kuitenkin näin niitä poikuuksia runsaasti. Ennen Hirvasjokea oli kaksi koppelopoikuetta, niissä 4-5 (2 k) ja 2-3 poikasta, saattoi niitä olla enemmänkin. Emot näyttelivät siipirikkoa tai hätäilivät puissa. Poikueissa oli eri-ikäiset poikaset, pienemmätkin jo lensivät. Nämä olivat eri poikueita kuin kolme päivää sitten näkemäni koppelopoikue Hirvasjoen takana.

Hirvasjoen takana näin kaksi pyypoikuetta. Niissä oli 2 ja 7 poikasta (k), tai sitten enemmänkin ainakin pienemmässä porukassa. Hirvasjoen länsipuolella oli poikaseton pyypariskunta.

Rakitsan nokalla lähti vielä lentoon 10 riekonpoikaa. Emopariskunta hätäili aluksi ja sitten hävisi.

Muista havainnoista mainittakoon kolme vielä laulavaa sinipyrstöä Pulkalla, laulavia pajulintuja, rautiainen ja peukaloinen. Valkoviklo hätäili avosuolla Hirvasjoen länsipuolella. Joen itäpuolella rytisteli karkuun lapiosarvinen hirvi, 5-6 piikkiä puolellaan.

Päivä oli lämmin, kuten eilenkin. Otin Sauoivasta kuvan iltapäivällä. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?