Sunday, June 10, 2012

Sinipyrstöbuumia / Many Bluetails

Sinipyrstöbuumi jatkuu. Tänään kävin Pirunkurulla tarkastamassa tilanteen. Vakkarin Ville oli kuullut 3.6.12 kaksi sinipyrstöä tunnin välein kurun yläpäässä ja keskivaiheilla. Minäkin kuulin pari päivää sitten laulua kurun yläpäästä ja kunnanrajan vaiheillahan oli siniharmaa lintu reviirillä toukokuun lopussa.

Osoittautui, että kurulla on todella kaksi lintua. Molemmat olivat siniharmaita, mutta kunnanrajan linnulla puuttui hieman höyheniä takaraivolta, joten sen pää näytti hieman töyhtömäiseltä. Tästä ne saattoi erottaa ja linnut lauloivat aamulla puolisen kilometriä toisistaan selvästi erillään.

Minulla oli jo aikaisemmin tullut mieleen Tippakuru mahdollisena sinipyrstön asuinpaikkana. Olin käynyt siellä muutaman kerran, tänä kevänäkin toukokuun lopussa, mutta pyrstöjä siellä ei kuulunut. Päätin nyt vielä tarkastaa alueen, olihan Pirunkurullekin tullut uusi lintu kesäkuun puolella.

Päästyäni Tippakurun parhaalle alueelle sieltä kuuluikin sinipyrstön laulua. Aikani seurattuani ja yritettyäni määrittää linnun iän, pääsinkin näkemään sen. Mutta lintuja olikin kaksi ja toinen ajoi toista takaa. Vähän ajan päästä reviirin lintu asettui laulamaan kuusen latvaan ja ennen pitkää myös toinen alkoi laulaa vajaan parinsadan metrin päässä.

Pääsin näkemään hyvin molemmat ja sain kuvatkin. Molemmat olivat 2-kv. lintuja ja siis naaraan puvussa. Nyt on siis puiston alueella tavattu ainakin 5 sinipyrstökoirasta. Lintuja on luultavasti vielä enemmänkin, toivottavasti löytyisi naaraskin. Kuvissa Pirunkurun linnut yläkuvissa ja Tippakurun linnut alakuvissa. Uudemmasta Pirunkurun linnusta on kaksi kuvaa.

Lisäksi tänään löysin koppelonmunankuoren Kotovaarasta, joku oli ryöstänyt pesän, ilm. korppi. Näin 4 tavikoirasta uivan yhdellä Tippakurun lammella ja kurulla oli myös oravapoikue. Poikue oli samassa puussa ja oravia näkyi ainakin neljä. Ilm. pesä oli puun - kuusen - latvassa. Pennut olivat jo täysikasvuisen oravan kokoisia. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?