Monday, May 14, 2012

Sininen sinipyrstö / A blue Red-flanked Bluetail

Eilen oli kaunis päivä, mutta tuuleskeli kylmästi pohjoisesta. Öisin on ollut muutama aste pakkasta ja hankeakin on kehittynyt. Tänä aamuna paistoi aurinko muutaman tunnin, mutta iltapäivällä satoi jo vettä. Lämpöä oli puolenkymmentä astetta.

Eilen 13.5. näin kivitaskun tien varrella Kyörteslammen luona ja se jäikin ainoaksi uudeksi muuttolintulajiksi eiliselle päivälle. Tänään pääsin käymään maastossa itäpuolella ja lajeja tulikin sitten useita. Aamuseitsemän aikaan lauleli pajulintu Kuutsjärven itäpuolen kurussa. Hirvasjoen länsipuolella valkoviklo kuulutti hyklyään ja itäpuolella Pulkan rinteessä lensi metsäviklo.

Pulkan ja Petäjikkö-Pulkan välisessä kurussa kuulin kaukaista linnun laulua, jota arvelin pohjansirkuksi. Päästyäni lähemmäksi se alkoi kuulostaa sinipyrstöltä. Lopulta pääsin paikalle ja tunnistin linnun sinipyrstöksi. Lintu oli vanha, sininen koiras, jollaista en ole ennen tavannut missään, eikä sitä ole Värriön alueella muutkaan tavanneet. Syväkurulla oli 90-luvulla siniharmaa koiras, ilm. 3-keväinen lintu, mutta tämä oli vanhempi lintu.


Sinipyrstö lauleli reviirillä, joten se oli saapunut luultavasti jo aikaisemmin. Tietokoneelta myöhemmin katsellessani huomasin, että tämä havainto oli tämän kevään toinen Suomessa. Eilen oli kuultu sinipyrstön laulua Nurmeksen alueella, mikä on siten aikaisempi havainto.

Sinipyrstön reviirin alueella kuulin myös hippiäisen ääntä ja se oli meidän ensimmäinen hippiäishavaintomme tälle keväälle. Myös peukaloinen lauleli alueella.

Lähistöllä osuin poron raadolle, jota ei oltu vielä löydetty.

Kävin tarkastamassa takarajan metsonsoidinpaikan, vieläkö siellä olisi toimintaa. Vielä oli, mutta soidin oli siirtynyt taas muutaman sata metriä etelän suuntaan. Tämä on vaeltava soidin, minne se vielä päätyykään. Paikalla oli 4 kukkoa ja 4 koppeloa, ainakin. Vielä löysin sieltä naarasteeren ja kuulin hiiripöllön soidinpulinaa. Lähistöltä löysin pyyn ja kauempana oli riekkopari. Aseman luona oli päivällä muutama isokäpylintu.

Lumet alkavat olla jo aika vähissä. Rajan lähistöllä on parempi kulkea jo jalan kuin kelkalla tai suksella, mutta tunturimaissa tilanne on toisinpäin. Maisemakuva Petäjikkö-Pulkalta. TH

Labels: , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?