Saturday, April 21, 2012

Liro ja keltavästäräkki lintukodon lähtötunnelmissa, Räikkö räähkä vartoo - Wood sandpiper and Yellow wagtail about to migrate north from Ethiopia, Squacco heron remains

Pääosa Etiopian lintukodon (ylänkömaat Tana-järven ja Niilin lähteiden ympäristössä) Lapin linnuista on jo lähtenyt kohti pohjoista. Esimerkiksi suokukko (koiras) vaihtoi päälleen kevään karnevaaliasunsa noin kuukausi sitten ja katosi Tana-järven ympäristöstä. Kurjet lähtivät jo kaksi kuukautta sitten.

Joitakin lajeja sentään vielä on. Pajulinnut syövät aamupäivisin matkaansa varten kuumeisesti kaikkia pikku hyönteisiä, mitä saavat puiden lehvästön seassa kiinni. Mutta ne eivät laula, eivät ehdi edes kutsuääniä päästämään.

Tana-järveen pistävällä Geriman niemellä, Bahir Darin kaupungin länsipuolella, oli keltavästäräkkejä kymmeniä. Nyt näyttäytynyt rotu oli lajin nimirotu Motacilla flava flava.

Liroja (Tringa glareola) oli puolenkymmentä. Niiden voi arvata lähtevän minä yönä tahansa (kun lämpötila on päivisin +30 ja öisin +20, muuttolinnut lähtevät Etiopiasta, ja yleensä Afrikasta, mieluummin yöllä).

Liron lähettyvillä ruokaa etsi

"Tuo turilas Räikkö räähkä,
neuvoi tien vihollisen hevoselle,
kahden kaltion lomasta,
kevännä hiljaisena,
teki sen henkensä hädässä."

Aina kun näen rääkkähaikaran (Ardeola ralloides), tuo Eino Leinon runonpätkä (yllä hieman mukailtuna) tulee mieleeni. Kuvassa paikallinen hevonen ja rääkkähaikara kyllä laiduntavat aivan sulassa sovussa; ehkä vain tarkkailivat kameramiestä. Rääkkähaikara ei muuta, vaikka onpa se muutaman kerran tavattu Suomessa harhailijana.

Wood sandpiper (Tringa glareola) and Yellow wagtail (Motacilla flava flava) have not started their migration flight to North yet. They were filling their travelling feedstuffs on Gerima peninsula, at Tana lake, in Bahir Dar, Ethiopia.

Non-migratory Squacco heron (Ardeola ralloides) was with the migratory birds, in good grazing harmony with a local horse.

Ethiopia, Bahir Dar 21.4.2012 

Labels: ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?