Friday, March 16, 2012

Pöllökevät / The spring of owlsOlin Turun puolessa viikon verran maaliskuun alussa. Halusin kuulla huuhkajan ääntä ja kävin parissa paikkaa kuuntelemassa, missä oli kuultu huhuilua. En kuitenkaan kuullut, vaikka kävin kahdesti em. paikat. Kuuntelin myös muualla sopivilla paikoilla, mutta mitään en kuullut, en muitakaan pöllöjä. Vain Auranlaaksossa tyttäreni aviomies kuuli lehtopöllön huutoa illalla kotipihalle ja minäkin kävin sen varmistamassa. Etelä-Suomessa ei ole ilmeisesti myyräkannat ainakaan huipussaan.
-----
Siirryin sitten pohjoisemmaksi Nivalaan. Siellä kävimme muutamassa paikassa kuuntelemassa 8.3. Matias Siipolan ollessa oppaana, veljeni Arto oli mukana. Ja siellä kuulimme lopulta huuhkajan huhuilua, kahdessakin paikkaa. Täysikuu antoi tunnelmaa illalle. Nivalan alueella oli nähty myös tunturipöllö, mutta emme joutaneet alkaa sitä etsimään.
-----
Sitten kävin Kemijärveltä käsin Rovaniemellä Gideonien opetustilaisuudessa 10.3. Sain siinä vaiheessa tietää, että myös Rovaniemellä oli tunturipöllö. Poikkesinkin opetustilaisuuden jälkeen Niskanperällä, missä pöllö oli nähty. Kauniissa auringonpaisteessa löysin bongaajia ja pöllönkin. Ukuli istuskeli sähköpylvään posliininupin päällä, mistä sain siitä kuvia. Edellinen ja ainoa tunturipöllöhavaintoni on ainakin kymmenen vuoden takaa Värriöltä, missä näin pöllön lentävän korkealla pohjoista kohti toukokuun lopulla.
-----
Sain tietää myös lapinpöllökeskittymästä Lohinivassa Kittilän rajoilla, missä rovaniemeläiset olivat nähneet 5 lapinpöllöä ja viirupöllön ja vielä hiiripöllön kilometrin matkalla. Kolme niistä oli saatu kiinni ja rengastettu. Nyt kuitenkaan ei oltu enää nähty niitä päiväsaikaan ja arveltiin lintujen jatkaneen matkaa.

Koin kuitenkin, että pitää lähteä katsomaan paikan päälle. Menin sinne illan jo koittaessa, jolloin arvelin olevan mahdollista pöllöjä nähdä. Ja niin löysin lapinpöllötkin. Niitä löytyi kaikkiaan 8 yksilöä, jotka olivat 3-4 km matkalla peltoaukeilla. Linnut olivat saalistamassa kuuden maissa. Muita pöllöjä en matkallani nähnyt.
-----
Kävin myös seuraavan päivän iltana Lohinivassa rovaniemeläisen rengastajan Markku Pernun kanssa. Löysimme kahdeksan lintua eiliseltä alueelta. Lisäksi muutama kilometri pohjoiseen oli vielä yksi lintu ja aikaisemmin näimme yhden etelämpänä Marraskosken alueella. Yksinäiset linnut oli nähty myös Marrasjärvellä, Sinetässä ja Sirkkakoskella, muutaman kymmenen kilometrin säteellä Lohinivasta, joten on siellä lapinpöllöjä. Viirupöllöä ei enää näkynyt, mutta muutama päivä myöhemmin sellainen tavattiin Rovaniemellä.

15.3. ajelin Värriölle päivän aikana. Hiiripöllöjä näin kaksi, Ruuvaojan eteläpuolella ja Lattunan seudulla. Onkohan osa niistä jo siirtynyt reviireille? 16.3. näin hiiripöllöt veräjän länsipuolella ja Ykkösen pohjoispuolella, siis Värriön puistossa.
-----
Etelä-Sallassa liikuin 14.3., mutta siellä ei pöllöjä tullut vastaan. Myöskään Kemijärven seudulla ei ole näkynyt pöllöjä, kuuntelemassa en ole käynyt. TH

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?