Monday, March 26, 2012

Lapin lintuja Kogan padolla Etiopiassa - Birds of Lapland at Koga dam in Ethiopia

Lapinkirvinen - Red-throated pipit
Värriön keräkurmitsakävelyyn useana kesänä osallistunut Suomen Luonnon päätoimittaja Jorma Laurila vieraili Etiopiassa. Kävimme tarkistamassa Lapin lintujen olotilaa yhdessä ylämaan lintukodon osassa, Kogan patoaltaan alla, noin 50 kilometriä Tana-järvestä (ja Bahir Darin kaupungista) etelään.

Ja löytyihän niitä Lapin lintuja. Heti avattuamme auton oven padon alapuolella Jorma tunnisti lapinkirvisen (Anthus cervinus) äänen ilmasta. Talvipukuisia lapinkirvisiä pyöri sittemmin ympärillämme kymmenkunta kappaletta.

Kogan pato oli maaliskuussa enää puolillaan vettä; sitähän lasketaan koko ajan kuivan kauden peltoviljelyksille.  Puolitäysi pato ei enää aiheuta sellaista painetta patoon, että pato vuotaisi juureltaan niin kuin se tekee vuodenvaihteen tienoissa. Padon alapuoli oli aika kuiva, mutta olihan siellä lampea sen verran, että sieltä löytyi muun muassa lampiviklo (Tringa stagnatilis). - Lampiviklo ei pesi Lapissa, mutta on TIIRAn mukaan 3 kertaa Pellossa havaittu.
Mustaviklo (vas.) ja lampiviklo  - Spotted redshank
 (left) and Marsh sandpiper.

Lampiviklolla oli kaverinaan mustaviklo (Tringa erythropus), joka on Värriön luonnonpuiston vakiolaji. Mustaviklo on talvipuvussaan vähemmän musta. Mutta jalkojen punaoranssi väri ei ollut muuttomatkalla haalistunut.

Hetkittäin mustaviklolla oli seuranaan lapinsirri (Calidris temminckii). Myös pikkusirri (Calidris minuta) näyttäytyi lammella. Nuo pienet sirrit erottaa talvipuvussa parhaiten jalkojen väristä: lapinsirrillä kellanvihertävät, pikkusirrillä mustat.

Lapinsirri (vas.) ja mustaviklo - Temminck's stint 
(left) and Spotted redshank
Muita Lapin lintuja padon alla olivat keltavästäräkki (Motacilla clava) ja suokukko (Philomachus pugnax). Ja toki padon alla ja ympäristössä oli koko joukko paikallisia lajeja. Niistä minulle harvinaisin oli pikkutuulihaukka (Falco naumannii).

Editor in chief of Suomen Luonto (Nature of Finland) Mr. Jorma Laurila visited Amhara highlands in Ethiopia. One field visit was done to Koga dam, 50 km south of Lake Tana (and Bahir Dar), to observe the migrant birds from Finnish Lapland (migrants - definitely, from Lapland - at least theoretically).

Vesijättömaa Kogan padon alapuolella
- Marshland below Koga dam was rather dry
The most frequent was Red-throated pipit (Anthus cervinus). Even if the water situation below the dam was much less favorable than around New Year time, we managed to spot at the small pond below the dam Spotted redshank (Tringa erythropus) and Temminck's stint (Calidris temminckii) from the Lappish birds. Also Marsh sandpiper (Tringa stagnatilis) (in picture) and Little stint (Calidris minuta) were feeding at the pond.
      

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?