Saturday, February 04, 2012

Kylmeni ja lämpeni / Colder and warmer

Sää lämpeni, vaikka pakkanen kiristyi. Tuuli nimittäin lakkasi ja pakkanen alkoi paukkua, mitä sitten tarkoittaneekaan. Aamulla asemalla oli -25 vaiheilla, mikä tarkoittaa kymmenkunta astetta enemmän Yli-Nuortilla. Yöllä siellä on varmaan ollut lähellä -40. Iltaa kohti Ilmatieteen laitoksen tietokoneen lämpötilakäyrä kääntyi alaspäin.
-----
Luontokin pitää pakkasta, kuten ihminenkin. Metsot viettävät paljon aikaa kiepissä ja varsinkin teeret. Näätääkin kova pakkanen hieman jarruttaa laukkomasta, mutta miten lie jäniksen laita. Usein kuutamoisina pakkasöinä jänikset tuntuvat laukkovan kilpaa. Luulen kuitenkin neljänkymmenen asteen kelin rauhoittavan niidenkin liikuntahaluja.
-----
Rakitsan pohjoisrinteeltä lähti ukkometso männystä aamupäivällä. Hirvaskankaalla oli taas kolme koppeloa hakomassa ja Haaskaojan itäpuolella nuori urosmetso. Sauojan pohjoispuolella istui kolme ukkoherraa ruokatauolla auringonpaisteessa puolenpäivän jälkeen. Yksi niistä narskutteli nokkaa hiihdellessäni läheltä ohi.
-----
Puun latvassa paisteessa lämpötila on paljon korkeampi kuin lumenpinnalla varjossa. Sen sijaan lumen alla on lähellä nollan lämpötila. Tämän oli todennut neljäs lintu, joka ponnisti karkuun läheltä muita kolmea.
-----
Väliojan itäpuolella päivysti päivän ainoa hiiripöllö kuusen latvassa. Myyräateria täytyy saada pakkasellakin ja varsinkin silloin. Pakkasen eläimet kyllä kestävät, mutta kulutus on silloin kovempaa kuin lauhalla. Lämmön tuottamiseen tarvitaan enemmän energiaa, sen tietävät sähköyhtiötkin.
-----
Yhden riekon näin Haaskaojan itäpuolella. Vielä kuulin lapintiaisten ääniä ja siinä päivän luontohavainnot olivatkin. TH

Labels: , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?