Monday, January 23, 2012

Lintuharvinaisuuksia Itä-Lapissa / Rare birds in eastern Lapland

Sain Aallon Pirkalta sähköpostia seuraavasta tapauksesta. Perjantaina 13.1.12 oli Sallan Varvikossa tullut harakoiden ahdistama lokin näköinen lintu Arolan talon pihapiiriin. Lintu oli saatu kiinni, koska se oli aika heikossa kunnossa. Lintu myös määritettiin Aroloiden toimesta pikkukajavaksi (Rissa tridactyla).
-----
Linnusta ilmoitettiin Pirkka Aallolle, joka kävi jo samana iltana sen. Lintu sai syötäväksi pientä muikkua, jota hotkikin aikamoisen määrän. Pirkka vei linnun lauantaiaamuna Rovaniemelle, jossa ei kuitenkaan ollut tarpeeksi sulapaikkoja, jotta lintu selviäisi. Lintu sai jatkokyydin Ouluun, missä avovettä riittää. Onpa siellä Hailuodon luona havaittu jopa pikkukajava viime aikoina.
-----
Pikkukajava elää Jäämeren rannikolla lintuvuorilla ja harhautuu joskus talvisaikaan Suomeenkin asti. Mikään tavallinen tuttavuus se ei Suomessa ole. Lintu on hyvin kalalokin näköinen, mutta eroaa siitä selvimmin mustista jaloista.
-----
Vanha Ainijärven rv. Reijo Kalliskota soitteli meille Värriöjokivarresta. Siellä on hänellä käynyt ruokinnalla koiras harmaapäätikka (Picus canus). Ensimmäinen havainto linnusta oli, kun se joskus lokakuun lopussa törmäsi ikkunaan ja meni pökkyrään. Lintu kuitenkin selvisi ja on siitä lähtien käynyt lähes päivittäin Kalliskodan ruokinnalla, on se käynyt naapureidenkin lintulaudoilla. Tali-siemenpötköt maistuvat tikalle, millä se tuntuu talven eläneen. On se kuulemma puitakin hakannut, jopa käynyt talon kimppuun viime päivinä.
-----
Kalliskodan pihapiirissä on asustellut myös varpuspöllö. Sitä ei kuitenkaan ole nyt näkynyt pariin viikkoon. TH
-----
P.S. Pirkka Aallolla on muuten lintublogi, johon pääsee tutustumaan osoitteessa http://pirkka-aalto.blogspot.com

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?