Monday, December 19, 2011

Saalistusta kaamoksessa / Preying at Polar night


Kaamos vain pimenee, tänään oli vuoden hämärin päiväsaika. Kun 11. aikoihin tuli sähkökatkos, niin sisällä talossa piti liikkua taskulampun kanssa. Ulkona satoi tuoretta lunta, joka kirkasti hieman alakuloista säätilaa. 2-3 asteen pakkanen toi lisää talven tuntua.

Ruokintapaikalla oli liikettä siihen aikaan. Virkeiden tiaisten lisäksi siellä oli puolenkymmentä kuukkelia läskinpalojen ympärillä. Aikansa nokittuaan kuukkelit pölähtivät puiden oksille ja alkoivat kirkua kovalla äänellä. Sitten niitä taas vietiin, ja enemmän arvasin kuin näin, että niiden porukassa oli kuokkavieras - hiiripöllö. Pöllö suikoili ruokansa perässä puissa ja niiden oksistossa, mutta ei saanut kiinni mitään.

Sitten pöllö istahti kuusentärrin latvaan arvioimaan tilannetta, ja kohta taas sama peli. Kuin ammuttuna se iski kuukkelien keskuuteen, mutta ne olivat vikkelämpiä ja onnistuivat pujahtelemaan puiden siimekseen ja pelastukseen. Taas pöllö nousi kuusen latvaan. Jonkin aikaa istuttuaan se siirtyi kauemmas luovuttaen taistelun. Tiaiset jäivät pitämään ruokintapaikan herkuista huolta.

Vähän ajan päästä näin hiiripöllön männyn latvassa puoli kilometriä lännempänä. Ilmeisesti pöllö oli siirtynyt jo sinne asti etsimään uusia ruoansaantimahdollisuuksia.

Matkalla Ainijärvelle näin akkateeren lähellä poroaitaa ja toisen samanlaisen Ainikuusikon hakkuuaukealla. Vielä kauempana lähti kaksi riekkoa polanteen varresta.

Puoli kahden maissa Smear-asemalla ollessani tuli kärppä pyörimään rakennuksen vaiheille. Se kävi rakennusten alla, mutta ei löytänyt mitään. Niin vikkelästi liikkui, että en kuvaa saanut, vaikka koetin seurata perässäkin vähän matkaa. Palattuani Smear-kopille näin myyrän vilahtavan sen alta lumikoloon. Niin siis kärppäkin jäi ilman saalista, vaikka hajulla siitä olikin. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?