Saturday, December 17, 2011

Kaamos / Polar night
Tunturimaissa lunta on 30-40 cm. Tunturin lumilinjalla yleinen lukema oli tänään 36 cm. Parissa tuiskupaikassa oli jo vajaa metri. Alempana metsissä lunta on kymmenisen senttiä vähemmän, ja normaalista lumenmäärästä ollaan vielä jäljessä.

Nyt oltiin pakkasen puolella yhden asteen verran. Tuuli oli heikkoa ja oli hyvin pilvistä. Pilvet matelivat alhaalla, kuten ajankohtaan kuuluukin (k). Näin lumella liikkeellä kärpäsen (k), joka kestää muutaman asteen pakkasen.

Riekkoja näin 3 yksilöä pohjoisrinteen tunturikoivikossa. Ylempänä oli ollut 10 yks. parvi jäljistä päätellen ja etelärinteellä yksi. Koillisrinteellä oli vielä muutamat jäljet, joten riekkoja on jo ihan normaalisti. Lumilinjan jäljentekijöitä olivat lisäksi kärppä, lumikko, kettu ja jänis.

Myyrän reikiä oli Ykkösen pohjoisrinteellä melko paljon, paikoin jopa 7 reikää neliömetrillä. Myyrien määrästä kertoo jo hiiripöllöjen määräkin viime päivinä.

Ykkösen ja Kakkosen välisessä laaksossa oli yksinäinen hirvi ollut makuulla ja lähtenyt itään päin. Myös Kuutsjärven eteläpuolella oli tuoreet hirvenjäljet etelän suuntaan, tämä oli eri yksilö. Ilmeisesti eteläinen tuuli toi hajua koirille, jotka yöllä olivat haukkuneet. Näin siis parin päivän sisällä on aseman ympärillä ollut ainakin viisi hirveä, mahdollisesti enemmänkin, koska muutama oli ollut aiemmin länsipuolella.

Kuutsjärven kaakkoispuolella hakoili ukkometso männyssä (k). Eilen se oli viereisessä puussa. Siitä pari sataa metriä länteen oli toinen. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?