Saturday, December 10, 2011

Havaintoja etelämpää Itä-Lapista / Observations from eastern Lapland

Kun nyt on paljon tullut pidettyä rästiin jääneitä vapaita ja lomia ja vähän tullut tekstiä luontopäiväkirjaan, niin laitan juttua etelämpää Itä-Lapista. 10.12. olimme matkalla Kemijärven ja Sallan rajamailla Joutsijärveltä itään. Huomasin maakotkan kaartelevan tien päällä. Kotka istuutui männyn latvaan (k) ja kauempana kaarteli toinen (k). Linnut olivat vanhoja.
Kotkat pyörivät melko pitkään paikalla ja ainakin toinen kiljui koiranpennun tapaan minuuttikaupalla. Moista en ole aikaisemmin kuullut. Maakotkahan on hyvin hiljainen ja olen kuullut sen kiljuvan hiljaisella äänellä, mutta noin voimakasta kiljuntaa en ole kuullut. Varmaankin paikalla oli haaska tai joku saaliseläin, koska kotkat eivät halunneet lähteä heti paikalta.

Kursunjärvellä oli teerillä taas markkinat, kuten viisi vuotta sitten marraskuulla, kun edellisen kerran kävimme paikalla. Niitä oli ainakin 75 kpl kaikkiaan, suurin osa jäällä, osa puissa tai rannalla. Pari vuotta sitten kursulaiset olivat nähneet jäällä alun toistasataa, joten siellä teerillä näyttää olevan tapana yleisemminkin kerääntyä jäälle parviin. TH

Labels: ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?