Saturday, November 19, 2011

Auringon säteilyssä / In the sunshineVähitellen alkaa ulkosalla olla talven tuntua. Tänään oli pakkasta 12-13 astetta ja varsinkin lakimaissa puhalsi hyinen pohjoinen. Auringon katse ei enää erikoisemmin lämmitä. Paistetta piisaa vielä parhaimmillaan viideksi tunniksi, mutta jokainen uusi päivännäkö on muutamaa minuuttia lyhyempi. Pilvisyys verottaa näihin aikoihin useasti auringon säteilyä, tosin tänään vain sopivasti luomaan tunnelmaa. (yläkuva Korvatunturin suuntaan)

Matkalla Saun maastoihin näin aamuhämärän hälvetessä 3 teertä ja kolme ukkometsoa. Saun liepeillä on ollut viime päivinä hirviä. Nyt näin kolme naarasta (k) porukassa pohjoispuolen kurulla. Ne olivat asustelleet lähes avotunturissa pohjoiseen viettävällä rinteellä syöden pajua ja makoillen. Täällä niitä ei mikään uhkaa tähän aikaan.

Länsipuolen kurulla emä ja vasa karkasivat minua, jäljistä päätellen. Hirvien määrä alueella on varmasti lähempänä kymmentä, niin paljon muita tuoreita jälkiä tapasin. Samalla kurulla lenteli hiiripöllö puunlatvasta toiseen, myyriä selvästi etsien.

Saun kurujen maastossa oli edelleen kiirunoita ja riekkoja. Kiirunoita näin 11 yks., osa ehkä samoja, ja riekkoja lähti lentoon viisi.

Lähempänä Väliojan latvaa näin maakotkan kaartelevan kaukana, ehkä kilometrin päässä. Se matkasi koillisen suuntaan.

Hirvaskankaan puolella ilmeinen nuori kanahaukka räpsähti lentoon muutaman kymmenen metrin päästä illan jo hämärtyessä. Se istahti männyn oksalle, mutta jatkoi heti siitä eteenpäin. Tutkin lähtöpaikkaa, ja koppelon jäännöksethän sieltä kuusen alta löytyivät (k). Lintu oli tapettu ilmeisesti eilen, koska se oli syöty jo lähes kokonaan ja oli jäässä. Ruokaa ei ole poisheitettäväksi, ja haukka olikin hyödyntänyt sitä nälkäänsä vielä jäisenäkin. Haukka saattoi olla sama nuori, jonka näin Pikku Saulla muutama päivä sitten. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?