Sunday, October 09, 2011

Mustaleppälintu Ainijärvellä / Black Redstart at Ainijarvi

Kuutsjärven kurussa kuulin aamulla punarinnan tiksutusta, punatulkkujen viheltelyä ja näin ukkometson lähtevän maasta. Aseman pihalla oli lisäksi viherpeippo ja kulorastaan ja punakyljen ääntä kuului. Hiiripöllö istuskeli puissa aseman länsipuolella. Taviokuurniakin oli vielä aseman seudussa.

Smear-asemalta vajaan sata metriä itään lähti n. 11 yks. riekkoparvi männyistä. Linnut istuskelivat 3-5 m korkeudessa puissa kuin metsälinnut ainaskin.

Ainijärvellä huomasin pikkulinnun autokatoksen luona reilun 50 m päässä klo 13.30 aikoihin. Ellei se ole talitiainen, niin se on joku tärkeämpi laji, ajattelin, koska tähän aikaan muuttolinnut ovat jo yleensä lähteneet. Ja jos joku on vielä, niin sille saadaan varmaan viimeinen havaintopäivä. Tosin punarinnan jo aamulla havaitsin.

Linnun lähdettyä lentoon arvelin sen olevan mahdollisesti punarinnan lentotyylistä päätellen. Lopullinen määritys tuli kiikarilla linnun istahdettua katoksen räystäälle; lintu värisytti pyrstöä ja se oli tuhkanharmaa - siis mustaleppälintu!!! Nyt näin linnun selvästi ja tällä yksilöllä ei ollut sävyeroa selkäpuolen ja vatsan välillä kuten pari viikkoa sitten näkemälläni.

Tämä(kin) muleli oli erittäin arka. Se alkoi kuitenkin äännellä sinipyrstömäisesti "viht, viht"..., joten tiesin, mistä etsiä. Lintu lennähti sitten päärakennuksen portaille, mistä sain siitä kuvia, tosin ainakin 50 m päästä otettuna. Lintu vaihtoi muutaman kerran paikkaa ja lähti sitten tien suuntaan. Koetin vielä lähestyä sitä tietä pitkin, mutta lähemmäksi sitä en enää päässyt
ja tiehensä se meni tien aukkoa pitkin. Sain kuitenkin selvät tunnistuskuvat havaintojeni tueksi.

Mustaleppälintu on alun perin keski-Euroopan vuoristoseutujen lintu, joka on ominut teollisuusympäristöt asuinalueikseen. Sen ensipesintä havaittiin Suomessa v. 1966. Kahdessa ensimmäisessa lintuatlaksessa 1970-1990-luvuilla havaittiin molemmissa 4 pesintää etelä-Suomessa. Uusimmassa atlaksessa 2006-10 varmoja pesintöjä todettiin jo 37, etupäässä etelä-Suomesta, mutta yksi myös etelä-Lapista. Se on siis viime vuosina aloittanut Suomen valloituksen. Tänä vuonna Lapissa on tehty 6 havaintoa ja meidän kahden havaintomme lisäksi muut ovat Rovaniemeltä ja Kittilästä.

Mustaleppälintu on karaistunut lintu. Pikkulinnuista se on ensimmäisiä tulijoita ja viimeisiä lähtijöitä, vaikka se on hyönteissyöjä. Meidän havaintomme ovat syksyiltä 23.9, 30.9. ja nyt siis 9.10. Lisäksi Petri Piisilä tapasi laulavan koiraan Tuntsajoella kämpän pihapiirissä 21.4.2006. Mistä tulevat nämä Värriön syyslinnut? Pesiiköhän mustaleppälintuja Kuolan teollisuusalueilla?

Tämän päivän muita havaintoja ovat 2 koppeloa ja naarasteeri tiellä Ainijärvellä, 5 riekkoa Puolivälinjängän laitakuusikossa ja koppelo Pitkänjängän itäpuolella (2 k). Ainijärvessä näin kymmenkunta tukkasotkaa, muutaman telkän ja koskelon, liekö isokoskeloita.

Päivä oli pakkaspäivä. Aurinko ei kyennyt nostamaan lämpötilaa aivan plussalle. Yöllä oli muutama aste pakkasta ja Kuutsjärven itäpää oli jäässä koko päivän. Ykkösen ja Nuortin laet olivat huurteisen valkoiset. TH

Labels: , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?