Friday, August 26, 2011

Pistelaskenta / Bird counting

Metsäopiskelijoiden Pohjois-Suomen kurssi alkoi muutama päivä sitten. 26.8. kävimme 7 kurssilaisen kanssa lintulaskennan 1.-pistelinjan Värriötunturissa ja länsipuolella. Yleensähän pistelaskennat suoritetaan kesäkuulla, mutta halusimme kokeilla vertailun vuoksi laskentaa loppukesällä.


Sää oli vaihteleva, vesisadetta ja aurinkoa, vähän tuultakin. Lämmintä oli alun toistakymmentä astetta.


Havaintoja tuli vähän, 4 pisteessä ei ainoatakaan lintuhavaintoa. Muutamassa pisteessä havaittiin 3 lajia, muut 1-2 lajia. Pisteitä oli 26 ja niissä laskettiin 5 minuuttia erilaisilla biotoopeilla. Kaikkiaan havaittuja lajeja tuli pisteistä 18, joista 2 jäi määrittämättä ja yksi merkittiin kanalinnuksi. Lisäksi pisteiden ulkopuolella tuli vastaan 3 lajia.
Yleisin laji oli niittykirvinen, joita saatiin n. 82 yks. Ne ovat nyt muutolla ja yleensä linnut lensivät länttä kohti. Mielenkiintoisia olivat vanha maakotka, joka leijaili pisteen yläpuolella (k), 2 tuulihaukkaa, lapinharakka (k) ja pieni petolintu, joka oli ilm. varpushaukka (tai hiiripöllö). Nähtiin myös melko tuore karhunpaska Värriö II:lla, jossa oli myös erikoinen pieni kuusi (k).


Seur. lajit havaittiin: talitiainen, lapintiainen, kivitasku, niittykirvinen, laulurastas, pajusirkku, pajulintu, harmaasieppo, järripeippo, punakylkirastas, taviokuurna, metsäkanalintu, tuulihaukka, lapinharakka, maakotka, kuukkeli ja pisteiden ulkopuolella pohjansirkku, urpiainen ja varpushaukka (tai hiiripöllö). TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?