Thursday, May 05, 2011

Pöllöt pesivät / The owls are nesting
Nyt näytti jo keväältä. Yöllä pakastui ja aamulla oli mukava hanki. Aurinko paistoi aamupäivällä ja linnut olivat kovasti äänessä. Iltapäivällä meni pilveen.Heti aamulla kuulin leppälinnun laulua. Toinen ensihavainto täältä oli metsäviklo, joka huikkaili Kuutsjärven kurussa puolenpäivän aikaan. Aamulla oli ainakin yksi koppelo aseman rinteessä ja myöhemmin urosriekko päkätteli hiljokseen kurussa.


Myyriä näin tänään maastossa neljä kappaletta. Laskeskelin, että kun myyriä on niin paljon ja kun yksi lapinpöllöhavaintokin on talvelta, niin vanhat kanahaukan pesät pitää tarkastaa.


Ensin tarkastin päiväpöllön kolon, ja sieltä tuli katselemaan ilmeinen hautova naaras. Päiväpöllönkin huutoa kuului muutaman sadan metrin päästä, mitä lie siellä puputti.

Sitten tarkastin ensimmäisen kanahaukan pesän. Olipa kuitenkin aika yllätys, kun pesästä katseli lapinpöllön pää. Pöllö pelästyi kelkan ääntä ja nousi lähioksalle. En jäänyt kauaksi vaivaamaan sitä. Ilmeisesti linnulla oli munat pesässä.


Tapaus on ensimmäinen lapinpöllön pesälöytö aseman historiassa ja luonnonpuistossa. Saatiin siis uusi pesimälaji. Minun historiassani se on toinen lapinpöllön pesä. Miksihän en kuullut linnun ääntä kuunnellessani pöllöjä yöllä? Lähimmilläni olin n. kilometrin päässä.


Muissa haukanpesissä ei ollut mitään, mutta tarkastin vielä vanhan palokärjen kolon Pommituskukkulain maastossa. siellä oli pesinyt joskus helmipöllö. Nyt sieltä lähti hiiripöllö potkaistuani puuta. Pöllöpari alkoi sitten varoitella, mutta ne eivät hyökkäilleet.


Tarkastin vielä muutaman kolon, missä helmipöllöt huutelivat. Pöllönpäitä ei kuitenkaan ilmaantunut koloihin.


Ainikuusikossa näin kevään ensimmäisen perhosen. Suruvaippa lähti maasta ja häipyi kaukaisuuteen. TH

Labels: , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?