Sunday, February 06, 2011

Kylmää / Cold day
Erittäin kylmä päivä tänään. Aamuvarhaisella oli pakkasta asemalla lähes 25 astetta ja tuuli idästä 3 boforin voimalla. Päivä oli taas komea, ja päivän mittaan tuuli heikkeni. Samalla pakkanen kiri iltaan mennessä 26 asteeseen. Papulammen kämpän mittari näytti -32.5. Kuvissa auringonnousua Värriö III- ja II-huipuilta.

Katselin tarkemmin asemalla tuiskun peittämiä jälkiä, ja ne alkoivatkin näyttää ilveksen jäljiltä. Joko iso kettu tai pieni ilves oli käynyt viemässä lintujen sapuskat toissa yönä. Se oli pyörinyt aseman ympärillä ja kulkenut muutaman metrin päästä ohi nukkuessani. Keittiön ikkunasta se oli kurkistanut sisään, asettaen etukäpälät ikkunalaudalle. Jälki näytti enemmän ilveksen jäljeltä.

Sauojan metso oli taas kiepissä muutama metri edellisestä paikasta. Tummaa, ilmeisesti pyrstöä näkyi menoreiästä pysähtyessäni n. kolmen metrin päähän siitä. Onpa se mieltynyt tuohon paikkaan! Jätin linnun jatkamaan lepoaan.

Papulammen maastossa yksinäinen hirvi katseli ohikulkijaa harjun päältä. Parin sadan metrin päässä kaksi hirveä pakeni kelkan edestä polanteelta.

Tänä kylmänä päivänä kaikki kanalinnut tuntuivat olevan kiepissä, koska niitä ei juuri näkynyt. Yhden riekon näin, sekin nousi kiepistä. Yleensä riekko on avokiepissä, mutta nyt se oli syvällä lumessa tarkenemassa.

Rajalla näin em. ilveksen jäljen. Se oli mennyt Venäjän puolelle. TH

Labels: , , ,


Comments:
Mikä on teidän pakkasennätys? Entä onko näkynyt saukkojen (aikaisempi kirjoitus) leikkien (mäenlasku?) jälkiä?
 
Pakkasennätys asemalla on n. -38 astetta (v. -99). Yli-Nuortin epävirallisella paikalla on mitattu -45-50 asteen lämpötiloja (vv. -85 ja -99). Siellä ei ole ollut tarkkaa mittaria. Samoihin aikoihin Ainijärven vartiolla mitattiin -50 tavallisella mittarilla.

Usein näkee saukon kulkiessaan laskeneen alamäkeä. Yleensä saukko vähänkin kovemmalla pinnalla laukkoessaan liukuu välillä, tasaisellakin. Varsinaista useaan kertaan samassa mäessä harrastettua laskemista en ole nähnyt. Näillä seuduin saukot ovat aika vähälukuisia verrattuna vesistöalueisiin.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?