Saturday, February 05, 2011

Komeita päiviä / Beautiful days

70-luvun alkuvuosina ollessani Sallassa koulussa, muistan vuokraemäntäni Bertta Virkkulan todenneen: "Kylläpä on ollut komeita päiviä." Silloin oltiin helmikuussa.

Näin on nytkin. Eilen ja varsinkin tänään paistoi aurinko kirkkaasti. Aamupäivällä oli vähän pilveä etelätaivaalla, mutta iltapäivällä (k alh. rajan Pirunkurulta) oli aivan kirkasta. Pakkanen pysytteli 20 asteen paikkeilla ja idästä Vuojemitunturien (k ylh.) suunnalta tuleva viima vaati vaatetta päälle. Tämä kylmyys on myös ominaista näille helmikuun komeille päiville, niin silloin kuin nytkin.

Mielestäni tammikuun lopun ja helmikuun alkupuolen kirkkaat päivät ovat vuoden parasta luontokuvausaikaa. Edellyttää tietysti, että on kirkkaita päiviä ja useimmiten niitä ainakin joku löytyy. Valo tulee alhaalta ja on värikästä, puissa on huurretta, sumua ja utua esiintyy, metsot ovat vielä parvissa ja ruokailevat päiväsaikaan. Myöhemmin tilanne pikkuhiljaa muuttuu, vaikka kyllä kevättalvellakin on omat etunsa.Aamun ensimmäinen luontohavainto oli ketun jäljet aseman pihalla. Se oli vienyt kuukkeleille ja tinteille tarkoittamani lihanroippeet. Niinköhän meidän kettu on palannut?
-----
Riistakameroilla ei ollut tuoreita jälkiä, mutta ilves on liikkunut viime päivinä aseman pohjoispuolella (jälkiä).Kolmen hirven porukka oli vielä tänäänkin lähellä eilistä tapaamispaikkaa. Nyt näin hyvin sen "korvamerkityn" hirven (k alh.). Sillä oli mukana naaras (k makuulla) ja ylivuotinen uros, jolla on vielä tappisarvet päässä. Merkkihirvi oli selvasti porukan johtaja, ja toiset seurasivat sen perässä. Hirvi näyttää vanhalta urokselta, vaikka onkin erikoista, että sitä seuraa muita hirviä.

Myös metsot olivat edelleen samalla paikalla. Ne olivat vain kiepeissä mennessäni paikalle, mutta pölähtelivät puihin, kolme näin. Vähän aikaa havuja syötyään ja vaihdeltuaan puita mieluisempiin, ne laskeutuivat maahan ja menivät taas kieppiin. Myös pari riekkoa oli alueella.
-----
Niin, muuten. Kävin tarkastamassa eilisen koppelon kiepin. Lintu oli lähtenyt, ja se oli ollut puolen metrin päässä polanteesta. TH

Labels: , , , ,


Comments:
Onpa myös komeita kuvia ja tilanteita viimepäiviltä!!!
JK
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?