Monday, December 20, 2010

Suuri harmaa pöllö / The Great Grey Owl


Lapinpöllö (Strix nebulosa) on harvinainen vieras Värriön luonnonpuistossa. Siitä on tiedossa puolenkymmentä havaintoa, joista niistäkin kaksi ei elävistä linnuista (sulkalöytö ja jalat huuhkajan pesässä). Itse olen sen nähnyt täällä vain kerran vajaa viisi vuotta sitten.

Tänään tapasin tuon suuren harmaan pöllön, kuten se on englanniksi. Aamun ja illan vaihtumisaikaan iso, harmaa, hieman ruskehtava lintu lähti männystä kauhomaan siivillään eteenpäin Hauhonjängän eteläpuolen petäjikössä. Arvasin heti, mistä linnusta oli kysymys, mutta tilanne vaati varmistuksen. Ja pöllö löytyikin korkealta männyn oksalta.

Tämä itäisten taigojen salaperäinen viisas - kuten siitä on sanottu - ei olisi paljon idempänä meidän olosuhteissa voinut ollakaan, koska Venäjän rajalle oli tuskin sataa metriä tapaamispaikasta. Mutta pöllö oli varmaan matkalla johonkin, pysähtynyt vain pyytämään myyriä läheiseltä suolta ja nyt päiväunilla.

Kaksi ahmaa oli myös liikkunut rajan pinnassa pohjoisen suuntaan.

Nuorttiaavan eteläpuolen männikössä takarajan vaiheilla istuskeli puolenkymmentä nuorta urosmetsoa hakosavotassa. Kello näytti silloin puolta kahta. Vielä koppelokin lähti maasta lentoon samalta paikalta.

Sää oli tänään lauhempi kuin eilen, viitisentoista astetta. Syynä siihen olivat pilvet, joita aamusta lähtien maleksi taivaankannella. Johonkin aikaan näytti tilanne jo valoisammalta, mutta niin vain uusi pilviverho siirtyi kaamostamaan itäkairan maisemaa. Muuten, Yli-Nuortin alinarvomittari näytti vain -26 Selssiusta. Alempana ei oltu käyty viime aikoina. TH

Labels: , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?