Tuesday, December 07, 2010

Auringon kajossa / In the redness of the sunAuringon kajo näkyi tänään pitkään. Aurinkoa itseään ei näkynyt, koska eteläisen horisontin yläpuolella oli pilviä puolenpäivän aikaan, jolloin aurinko olisi juuri ja juuri näkynyt. Valoisaa aikaa riitti kuitenkin pitkään, koska suurin osa taivaasta oli kirkas. Iltaa kohti pilvet häipyi pois.

Vaikka aurinko näkyisi vain vähän aikaa, valoisaa aikaa kaamoksessa on kuitenkin aika paljon kirkkaina päivinä. Valo on niukkaa, mutta aivan riittävästi esim. valokuvaamiseen, varsinkin nykyvehkeillä. Koska sijaitsemme pyöreän maapallon laidalla, aurinko nousee ja laskee loivasti. Nousu ja lasku tapahtuvat hitaasti verrattuna esim. päiväntasaajaan, ja horisontin takanakin aurinko putoaa hitaasti. Siten suhteellisen valoisaa aikaa kestää nyt viitisen tuntia. Ja kaamoksen valohan on parhaimmillaan värikästä.

Poroja näkyy edelleen olevan tunturissa. Hirviä ei enää näkynyt Syväkurulla, mutta Tuntsajoella tapasin lähes samanlaisen paritsan. Sarvettoman lisäksi siellä oli uros, jolla oli 6-8 piikkiä sarvissaan.
-----
Rakennusmiehet näkivät tullessaan tiellä ison metson ja kelkkamatkalla kolme riekkoa. TH

Labels: ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?