Monday, November 08, 2010

Kuninkaallisia / Royal things

Olen tässä parin päivän aikana käynyt Tuntsan erämaa-alueella ja Papulammen maastossa. Sää on ollut samanlaista, väliin heikkoa lumisadetta ja väliin auringonpaistetta. Tyyntä on ollut ja pakkanen pysytellyt 10 asteen tietämissä. Lunta on tunturissa 30 cm ja alamaissa vähemmän, itäpuolella vain parikymmentä senttiä, jopa allekin.

Eilen aamuna kunnioitti syntymäpäivääni ensin 11 urosmetson parvi Rakitsan nokalla. Haaskakummussa taas oli 2 + 7 näitä hyvälaatuisia. Tänään näin kaikkiaan 10 metsoa, joista 2 naarasta.

Pyitä näin eilen 2 Kuutsjärvellä ja 3 riekkoa myöhemmin. Tänään vastaavat lukemat olivat 1 ja 2. Tänään näin myös teeriparin rajan pinnassa.


Hiiripöllö sai käpylinnut hätääntymään Värriötunturin itäpuolen kuusikossa eilen puolenpäivän jälkeen. Se vaihteli puunlatvoja pyyntimatkallaan, liekö verottanut käpylintuja.Hirvet ovat vielä matkalla talvilaitumille. Nyt niitä näkyi Tuntsan erämaa-alueella, kaikkiaan 9-10, kaikki uroita. Olipa yhdellä sarvissa piikkejä 10 + 10, joten pari päivää sitten näkemäni kuningas ei taidakaan olla kuningas. Joka tapauksessa parin-kolmen viikon päästä molemmat joutuvat luopumaan kruunustaan. Sarvia ei kannata kantaa koko talvea, kertyyhän niihin lunta jo nytkin. Hirvet asustavat tähän aikaan lähinnä jokivarsimetsissä ja alueilla, missä kasvaa katajaa ja pajua. Papulammen seudussa niitä oli vasta muutamia, eikä vielä mäntytaimikoilla.
Kiitos vielä Taivaan ja maan Kuninkaalle! Lahjoja tuli runsaasti. Laitanpa niitä näkymään. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?