Tuesday, November 09, 2010

Huurretta ja sinitaivasta / Frost and blue sky

Hieno, melko tyyni pakkaspäivä. Aurinko paisteli viitisen tuntia ja pakkanen puri 10-20 asteen voimalla, riippuen oliko ylä- vai alamaissa.

Pyy vihelsi asuessani aamulla ulos. Pyypari on jäänyt Kuutsjärvelle joksikin aikaa asustelemaan. Myös jäniksen jäljet lammen jäällä lisääntyvät joka yö. Ketun puuttuminen korvautuu tällä lailla. Ruokavieraita ovat lisäksi suorastaan päälle käyvät tiaiset, ruokaa aamulla odottelevat kuukkelit ja orava. Oravista en tiedä montako niitä on.

Käpylintuja kuului tänään joka puolella, niitä on melkein joka paikka täynnä. Pikkukäppäreitä ja kirjosiipiä riittää, mutta isokäpylintuja on aika vähän. Urpiaisiakin kuulin.

Kanalinnuista näin metsoja Petäjärinteellä puolenkymmentä, kolme urosteertä siellä myös. Riekkoja oli Tuntsanlatvalla viitisentoista parissa parvessa. Lisäksi puolenkymmentä teertä Vedenjakajalla.
-----
Haaskakummussa hakoivat 6 metsoa, mistä parvesta (7) yksi on siirtynyt kauemmaksi. Korppipari lensi metsojen yli, jolloin metsot jäykistyivät liikkumattomaksi, kuten kuvan nuori lintu.
Poroja on tullut muutama Petäjärinteelle etelästä päin. Tähän asti niitä ei ole ollut juuri missään. Hirviäkin näin taas muutaman.
-----
Hirvensarvia katselin muuten lehdistä Kymppikerhosta. Täkäläiset lapiosarvet näyttävät yleensä eroavan muista samankokoisista muodoltaan. Varsinkin etelämpänä Suomessa ammutut ovat selvästi eri muotoisia, mutta myös länsi-Lapin sarvet näyttävät erilaisilta. Täkäläisillä näyttää olevan pari-kolme pitkää piikkiä eteenpäin ja sitten väli, minkä jälkeen tasaisemmin välein 5-7 selvää piikkiä. Kuvasta melkein voi sanoa, onko hirvi ammuttu Sallasta tai Savukoskelta vai onko se muualta. Täkäläiset sarvet ovat ainakin yleensä lapiosarvia, jos ne ovat isot. TH

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?