Saturday, November 06, 2010

Pakkaspäivän tarinat / The stories of frosty dayAamusumussa kävin katsomassa ruokintapaikan tiaisia. Lapintintit ovat enemmistönä ja hömötiaisia on ilm, 4 yks. Talitintti tai parikin on käynyt. Myös metsämyyrä katseli kolostaan ja katsottuaan tilanteen turvalliseksi, kävi nappaamassa tiaisten pudottaman siemenen. Huomasin myös pyynaaraan ottavan nokosia alarinteessä (k), koiras oli alempana. Ne eivät ole vielä oppineet siemenensyöntiin. Kuukkelit pyörivät myös ympärillä, mutta ne odottivat minun antavan leipäpalan tai muuta.


Kotovaarassa näin yksinäisen riekon ja Rakitsannokalla karkasi kaksi metsoa männyistä. Saumuristalla oli myös kaksi metsoa hakomassa huurremännyissä. Sumu huurrutti puita ja metsoja. Aurinko kuitenkin alkoi paistaa ja pikkuhiljaa sumu hälveni. Pakkasta oli alun toistakymmentä astetta ja oli aika tyyntä (maisema Saun muristoilta Peuratunturin suuntaan).


Pikku Saulla pakeni n. 15 yksilön kiirunaparvi lakialueelta. Myöhemmin näin n. 7 yksilön parven alarinteellä. Linnut kerääntyivät kurulle isommaksi parveksi, mutta olivat koko ajan liikkeessä. Lopulta niitä oli 4 porukassa, kaikkiaan 22-25 lintua (kuvat ylh.).


Pikku Saun lounaisrinteen tunturikoivurinteessä oli riekkoja. Niitä pörisi kelkkaa pakoon 3 erässä, kaikkiaan kymmenkunta lintua. Vielä tapasin tusinan yksilön riekkoparven suon laidalla Vedenjakajan lounaispuolella, joten riekkojakin näkyi tänään saman verran kuin kiirunoita.

Vedenjakajan eteläpuolella ruokaili kairan kuningashirvi pajukossa iltapäivällä. Hirvillä näkyy olevan tapana useasti mennä aukealle ruokailemaan iltapäivällä.

Mahtisonni siirtyi kulkijaa metsän siimekseen. Siellä oli pari muutakin, toinen lähes samaa kokoa. Sitten se jatkoi jokivartta alaspäin pienemmän hirven seuratessa. Tämä pienikin oli 5 + 4-piikkinen (alemmat kuvat), mutta näytti pieneltä isojen kaverien seurassa. Toinen iso erosi porukasta, varmaan varoi kelkkaa, mutta mahtisonni ei paljon pelännyt ja matkassa oleva pienempikin tunsi olevansa turvassa kuninkaan seurassa. Laskin järkäleen lapiosarvien piikit, 10 + 9 (kuvat ylempänä).

Iltahämärissä Haaskakummun rinteellä tökkäsin metsoparveen. Ainakin 5 mustaa lintua istui huurrepuissa. Vielä tapasin Rakitsannokalla kaksi nuorta metsoa männyistä. Ne olivat varmaan samat, jotka aamulla karkasivat. Näin siis kanalintujen kokonaismääräksi tulee 55-60 lintua, ihan mukavasti.


Ilves ja ahma olivat olleet liikkeellä viime yönä, mutta saalista en todennut niiden saaneen. Aseman ympärillä on jäniskin pyörinyt viime yönä ja tänä iltana. Ketun häipyminen selvästi vaikuttaa asiaan (Tapani muuten näki ketun pihalla muutama viikko sitten, mutta se on ainoa havainto pitkään aikaan). TH


P.S. Myyrä on ilmeisesti punamyyrä.

Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?