Wednesday, October 06, 2010

Kotkia havainnoiden / Observating eaglesKävin vielä hakkuualueiden kanalintulinjan A. B:n vuoro on huomenna. Matkalla oli koppelo Värriö I:n pohjoispuolella. Ainijärvellä näin närhen ja telkkiä, tukkasotkia ja koskeloita järvellä. Teeripari lähti tien varrelta alkumatkasta (k).

Ennen Kyörteslampea näin kotkan lennossa kaukaa klo 9. maissa. Ajoin eteenpäin nähdäkseni paremmin, mutta se häipyi. Kyörteslammen kohdalla etsiskelin sitä, ja niin se lopulta tulikin näkyviin. Se lensi lammen yli länsiluoteeseen klo 9.05. Totesin linnun maakotkaksi, mutta ikää en voinut määrittää.

Ajattelin, että jos ajaisin autolla sopivasti, voisin ajaa sitä vastaan Kyörtesselän länsipuolella. Lähdinkin yrittämään. Ajoin muutaman kilometrin risteykseen asti, mistä käännyin Sokliin. En ollut nähnyt lintua, vaikka olin seurannut oikealle ajaessani.

Ajettuani risteyksesta satakunta metriä, huomasin äkkiä kotkan isona tulossa kohti. Pysäytin nopeasti auton ja ehdin sopivasti kuvaamaan kovassa tuulessa luoteeseen purjehtivaa lintua. Se oli jossain 60-70 m korkeudella suoraan auton päällä. Sain siitä tunnistuskuvat melko huonossa valossa. Se oli muutaman vuoden ikäinen maakotka, jonka siipien valkean vyöhykkeen katkaisivat kaksi tummaa sulkaa molemmissa siivissä (vas. siivessä kolme). Kotka-asiantuntijat voivat määrittää iän tarkkaan kuvasta (k vas.)). Matkaa muuten tuli Kyörteslammelta viitisen kilometriä autolla ja aikaa meni n. 10 minuuttia.
Itse kanalintulinjalla näin taas maakotkan klo 10.46. Se lensi länsiluoteeseen Kiimaselän länsipuolella. Se näytti tutulta, mutta vasta tietokoneella näin sen tuntomerkin - 2 tummaa sulkaa yli valkean vyöhykkeen molemmissa siivissä, siis sama lintu kuin edellä (k oik.). Linnuntietä paikkaan on Kyörtesselän risteyksestä vajaa 6 km ja aikaa meni kotkalla puolisentoista tuntia. Mahdollisesti se istahti levähtämään puuhun välillä. Kyörteslammelta risteykseen on suoraan 3 km ja sen lintu lensi n. 10 minuutissa.Vielä näin maakotkan heti perään kaukana pohjoisessa Kiimaselän länsipuolelta. Se oli kuitenkin niin kaukana oikealla, että uskon sen olevan toinen lintu. Tämä kotka ei varmaankaan olisi niin nopeasti kaartanut oikealle pohjoista kohti ja sitten kääntynyt taas länsiluoteeseen, vaikka myrskytuuli saattoi periaatteessa sen sinne painaakin. Sain kuvan, mutta lintu on niin kaukana, ettei pysty tarkasti määrittämään. Siivissä on valkoista, mutta tummaa ei näy, mikä saattaa olla tottakin.

Kanalintuja näin linjalla 2 urosteertä ja koppelon. Linjan jälkeen näin tien varrella 2 naarasteertä, koppelon, 5 riekkoa (k) ja 2 urosmetsoa (nuori ja vanha, k) matkalla Törmäojan kämpälle, tosin ajelin vähän ylimääräistäkin. Loitsanlammella oli parinkymmenen telkän parvessa uivelo ja tukkasotka. Joutsenia oli 9, joista 5 nuorta. Marjarovassa istahti hiiripöllö (k ylh.) männynoksalle klo 17.15. TH

Labels: , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?