Saturday, October 02, 2010

Juurakkopää / A moose with big horns

Kävellessäni linjaa puoli yhdentoista aikaan, huomasin vasemmalla puolellani hirven katselevan minua. Hiippailin lähemmäksi ja hetken päästä tappisarvi uros lähti köpöttelemään karkuun. Jatkoin linjaa pitkin. Kymmenen minuutin päästä hoksasin hakkuuaukean takana liikettä. N. kolmensadan metrin päässä iso sonni oli tulossa minua kohti. Painauduin maahan etsien parasta näköalapaikkaa taimikon ja hakkuurisujen seasta.

Hirvi tuli edelleen minua kohti, kierrrellen oikeaan ja vasempaan kulkusuunnassaan. Sillä oli hienot lapiosarvet, arvelin piikkejä olevan 8 puolellaan. Juurakkopää pysähteli ja katseli eteensä nuuhkien ilmaa, se oli muuten melkein suoraan tuulen alla minusta katsoen. Väliin se nuuhki maata ja puita, saattoipa napsia jotain syötävääkin.
Hirvi tuli aukean yli mutkitellen ja otin siitä kuvia silloin kun arvelin sen olevan turvallista. Annoin sen tulla lähelle, koska aina oli jotain puuta edessä. Odotin aivan hiljaa matalana pensaikon suojassa katsoen kameran läpi. Kun oli vielä pari metriä hyvälle kuvaushollille kolmenkymmenen metrin päässä minusta, sonni säpsähtäen heitti 120 asteen käännöksen ja lähti juoksemaan poispäin minusta. Juostuaan viitisenkymmentä metriä se jäi katselemaan minuun päin. En liikkunut sen katsellessa. Sitten se käveli sivuittain kymmenkunta metriä ja annoin kameran raksuttaa. Hirvi pysähtyi vielä katselemaan, jolloin hieman kohottauduin ja kuvasin. Sitten se taas lähti lönköttelemään vasemmalle, kiertäen parin sadan metrin päästä ohitseni, ja jatkoi edelleen minne oli menossa.

Luulen hirven saaneen voimakkaan hajusignaalin tullessaan kulkusuunnassaan minusta päin puhaltaneen tuulen leikkauspisteeseen, ja siksi se reagoi niin voimakkaasti. Voihan olla, että se samalla sai näköhavainnonkin, mikä kuitenkin tuntuu epätodennäköiseltä, koska paikallaan olevaa ihmistä hirvi ei yleensä hyvin näe. Jotain vainua sillä saattoi olla jo aikaisemminkin, koska se pysähteli ja haisteli ilmaa. Hirvellä oli muuten 7 + 7 piikkiä sarvissaan. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?