Tuesday, October 26, 2010

Harakoiden päivä / The day of Magpie

Aamulla näkyneestä kuutamosta saattoi päätellä, että kirkas päivä voisi olla tulossa. Ja niin kävikin. Aamupäivällä oli jonkin verran pilviä, mutta jo ennen puoltapäivää alkoi aurinko paistaa. Illalla taas kuu loisti pilvettömältä taivaalta. Pakkasta oli asemalla illalla 8 astetta, mikä löytyi jo puolenpäivän jälkeen Ainijärveltä. Varmaan yöllä alamaissa on pitkälti toistakymmentä astetta. Ainijärvikin muuten oli jo jäässä.

Kotovaarassa näin aamulla 4 riekkoa (k). Niiden puku alkaa olla jo täysin valkoinen, tosin joillakin on vielä yllättävän paljon ruskeata.

Kuulin myös taviokuurnan ääntä asemalla aamulla.

Kelkkamatkalla Ainijärvelle lensi lapinharakka (eli isolepinkäinen) ylitseni etelän suuntaan Ainikuusikossa puoli yhdentoista aikaan. Taitaa olla ennätysmyöhäinen aseman historiassa. Tänä syksynä olen tavannut muitakin ennätysmyöhäisiä Itä-Lapin alueella, kuten lapinsirkku, pajusirkku, vihervarpunenkin ehkä ja hernekerttu. Enpä tiedä, onko niillä jokin yhteinen selittävä tekijä.

Ainijärvellä kaksi naaraspunatulkkua (k) ja kolme urpiaista ruokaili talventörröttäjissä ja koivuissa. Entisen vartion pihalla on jäänyt nurmikot leikkaamatta ja monenlaiset kukat ovat päässeet kasvamaan vapaasti. Mm. pietaryrtti ja suolaheinä tarjoavat nyt siemeniä pikkulinnuille.

Kiertelin autolla lähiseudun lumisilla teillä. Hirvimiehiä oli liikkeellä. Joku kertoi tänä syksynä olleen sairaita hirviä liikkeellä, nivelissä ja selkiärangassa mätää. En tiedä, mutta joku toinen oli saanut ainakin vasan ammuttua aamupäivällä. Liekö terve, kuollut se ainakin oli (k).

Kaulusmaassa näin lisää riekkoja, arviolta 7 yksilöä. 3 teertäkin näkyi istuvan koivuissa vähän matkan päässä ja matkan varrella näkyi pari yksinäistä lisää. Myös yksinäinen pyy näkyi maisemassa, liekö vihellellyt.

Ainikuusikon länsipäässä lensi tavallinenkin harakka (k) länttä kohti puoli kolmen maissa. Kuului se räkättävänkin, joten varmaan istahti välillä katselemaan puunlatvaan. Liekö niilläkin vaellusta (kuten närhillä ja hömötiaisilla, niin ja viitatiaisilla)? Ainijärven harakat ovat häipyneet vartion lakattua.

Käpylintuja on Ainikuusikossa (tai sen rippeissä) runsaasti, mikä enteilee runsasta pesintää kevättalvella. Käpylinnut elävöittävät huomattavasti talvista luontoa. Kuvassa pikkukäpylintuparvi.

Puiston puolella näin vielä hirviparin. Uroilla oli 6 ja 8 piikkiä sarvissaan. TH

Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?