Friday, September 24, 2010

Matka Luvattuun maahan / A trip to Promised land
Kävin viikon lomareissulla Israelissa 15-22.9.10. Vaihteluksi ja vertailuksi laitan hieman juttua ja kuvia sikäläisestä luonnosta.

Päivät olivat etupäässä aurinkoisia, jonain päivänä oli vähän pilvisempää ja ennen menoamme oli yhtenä päivänä jopa satanut. Lämmintä oli päivisin n. 30-38 astetta, öisin kolmenkympin molemmin puolin. Harvoin tosin pääsin mittareita näkemään ja kuulemaan.Uusia lintulajeja näin 15-20, jotkut jäivät epävarmoiksi. Mielenkiintoisimpia tuttavuuksia olivat syyriantikka, smyrnankalastaja, käärmekotka, isopurppuramedestäjä (k oik., n. 10 cm, jotkut luulivat kolibriksi), arabianbulbuli (k vas.), rotkorakkeli, yöhaikara ja vihermehiläissyöjä. Kuvissa myös silkkihaikara kalan kanssa. Tuttujakin lajeja näkyi: harmaasieppo, talitiainen, varpunen, kesykyyhky, haarapääsky, hernekerttu, närhi ja varis olivat lajeja, joita Värriöllä on enemmän tai vähemmän nähty. Talitintti äänteli hieman eri tavalla, haarapääskyllä oli tumma alapuoli, närhen pää oli vaalea, varpunenkin ehkä hieman vaaleampi ja varis vaikutti laihemmalta. Harmaasieppo oli ehkä jo muuttaja pohjoisesta, kuten myös hernekerttu ja mustapääkerttu, joululaulun Sylviat. Mustapääkerttuakin näkee alkutalvesta Lapissa yllättävän paljon, vaikka se ei juuri täällä pesikään.Nisäkkäitä ei näkynyt, kameleita lukuunottamatta, mutta kameleontin (k ylh.) ja agama-liskon näin. Genesaretinjärvessä pyörähti kilon-parin kokoinen kala, luultavasti kissakala.Luvatun maan luonto oli yllättävän monipuolista ja lähes trooppista. Havumetsiä oli yllättävän paljon, lähes kaikki havupuut istutettuja ja monenlaista laatua. Sypressi oli yleisin ja niitä oli eri lajeja, myös pinjaa ja erilaisia mäntyja pitkillä neulasilla. Aivan tavallista suomalaista mäntyä ei näkynyt, vaikka aika saman näköistä oli. Kuusta ei ollut, mutta vähän saman näköistä Libanonin seetriä oli jossain. Lehtipuita ja pensaita löytyi lähes lukematon valikoima, oliivipuita, erilaisia tammia ja viikunapuita, ym. Palmuja oli runsaasti, kyseessä oli taatelipalmu, jota myös viljellään paljon. Viljelykasveja olivat myös banaani, appelsiini, viinirypäle, omena, granaattiomena, mango jne. Kaikkiaan luonto ja kulttuuri viljelyksineen, rakennuksineen, teineen ja muineen yllätti ja teki positiivisen vaikutuksen ensikertalaisiin matkalaisiin. Onhan Israelilla toki vielä uskonnollinen historiansa ja perintönsä, mikä tällä Toiviomatkojen järjestämällä matkalla oli pääosassa. (kuvapari luostarin puutarhasta Genesaretin pohjoisrannalta vas. ja näkymä Vainojen museon luota Jerusalemista oik.)

Erilaisista luonnon matkakohteista mainittakoon Kuollut meri autiomaaympäristöineen (2 k), Genesaretin järvi ja Sahnen luonnonpuisto (2 k), joka oli enemmän kansallispuiston ja maauimalan risteytys. Kävimme myös tippukiviluolassa, joka oli löytynyt kalkkikivilouhinnan räjäytyksessä. Sen jälkeen paikka oli kiireesti suojeltu. TH

Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?