Sunday, July 11, 2010

Havaintoja lännen suunnalta / Observations from the west side


Kontio köntysteli Nuorttiaavalla ajaessamme aavan laitaa mönkijällä vähän ennen yhdeksää aamulla. Siitä näkyi vain selkää ja päätä ja luulin sitä ensin hirveksi. Karhu oli parin sadan metrin päässä meistä, eikä tiennyt meistä mitään. Mönkijän ääni ei sille kuulunut, oliko jo niin vanha ja huonokuuloinen. Pikku hiljaa karhu hävisi jokitörmän taakse.

Kyydissäni ollut ranskanpoika ei ehtinyt huomata karhua ja ajoinkin jänkää eteenpäin karhua kohti. Lopulta se kuuli mönkijän äänen ja pinkaisi joen yli karkuun koivikkoon. Se oli iso, tumma yksilö, ehkä sama, joka kulki keväällä aavan eteläpuolta länteen. Paino oli jossain parinsadan tienoilla. Nyt kaverikin huomasi karhun. Se oli hänen ensi havaintonsa karhusta luonnossa ja pantiinkin kättä päälle. (kolmannessa kuvassa näkyy takakäpälä, jos tarkkaan katsoo)Ainijärven ampumaradan laidalla huomasin rastaanpesän puussa. Tuota ei ole kyllä ennen ollut tuossa, ajattelin. Kiipesin 2,5 m korkeudella olevalle pesälle, ja siellä oli vajaan viikon vanhat poikaset (4). Pesintä on myöhäinen kulorastaaksi, mutta ei ihan tavaton. Joskus kulorastaan poikaset ovat lähteneet vasta heinäkuun lopussa. Se on varmaan ollut toinen pesye.

Ainijärven rantapajuissa ja koivuissa oli pajulinnun poikasia lennossa. Niitä oli eri ikäisiä.

Harjun harmaasiepon pesässä oli jo melko isot poikaset. Kirjosiepoillakin osa poikasista oli jo lennossa, osa vielä pöntöissä.

Sinilevää näkyi taas olevan aika lailla järvessä. Ulapalla oli kovasti vesilintuja, 80-90 kpl. Etupäässä ne olivat telkkiä ja tukkasotkia, mutta kaksi alliakin keksin sieltä.

Kanahaukan pesässä oli kaksi poikasta. Ensimmäisen sain pesässä rengastettua, mutta toinen hyppäsi lentoon lentäen muutaman kymmenen metriä. Sekin löytyi saaden renkaan, mutta takaisin en saanut vietyä. Kaipa emo pitää siitä huolen.
Kemihaaralla metsäkirvinen nousi koivuun ja pääsi kuvaan. Samoin viherpeippo vielä Ainijärvellä. TH

Labels: , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?