Wednesday, July 14, 2010
Kesän lämpöennätys / The record of heat of this summer
Tänään mentiin yli hellerajan. Enimmillään ylinarvomittari kävi 27.2 asteessa. Iltapäivällä pilvistyi ja näin 30 astetta jäi saavuttamatta. Lämpötila pysytteli silti yli 20 asteen, vaikka vesikuuroja tuli silloin tällöin. Tuuli aika kovasti tai oli tyyntä, riippuen satoiko vai paistoi. Kuva tunturista on n. 25 asteen lämmössä (varjossa mitattu).
Tunturin polulla näin 3 sammakkoa. Ylin sammakko oli 8-rysän lähellä, tunturikoivikossa. Mielenkiintoista on, mitä ne kuivassa tunturinrinteessa tekevät. On niitä ollut siellä ennenkin. TH
Labels: sammakko
Tuesday, July 13, 2010
Lähes hellettä / Warm
Heinäkuussa pitää olla lämmintä, ja nyt sitä on. Eilen lämpesi jo pariinkymmeneen ja tänään meni yli, 23-24 asteeseen. Navakka tuuli piti vielä enimpiä hyönteisiä loitolla. Paarmoja ja sudenkorentoja on näkynyt jo muutaman päivän ajan. Ajaessani mönkijällä paarmaparvi seurasi matkassa.
Ainijärven entisen vartion läheisyydestä löytyi harmaasiepon pesä koivukannon päästä 2.3 m korkeudelta. Se oli samanlaisessa paikassa kuusen oksien suojassa kuten edellinenkin, lähistöllä oleva. Pesässä oli 3 poikasta, jotka lähtivät lentoon kiivetessäni viereiseen puuhun (kuva on edelliseltä pesältä pari pv sitten).
Kuusissa on nyt runsaasti käpyjä, jotka voivat olla eri värisiä. Mikä lie syy moiseen, mutta punertavaa ja vaaleanvihreätä ainakin löytyy. Männyissä sen sijaan ei ainakaan vielä ole uusia käpyjä. TH
-----
1.7. luulin löytäneeni pikkukäpylinnun pesän Pitkänjängän pohjoispuolen kuusikosta, koska pari kävi kuusenlatvassa. Mitään sieltä ei voinut nähdä, koska latva oli tiheä. Odottelin reilun tunnin eikä lintuja ilmaantunut paikalle. Ajattelin sitten, että linnut muuten vain kävivät paikalla. Koiras vielä laulelikin lähistöllä.
-----
Nyt kuitenkin kävin iltapäivällä paikalla ja huomasin viereisessä kuusenlatvassa juuri pesästä lähteneen käpylinnun poikasen, jota emot ilm. kävivät ruokkimassa. Poikanen oli lähtenyt korkeintaan kaksi päivää sitten pesästä, luultavasti vähemmän.
Labels: harmaasieppo, pikkukäpylintu
Sunday, July 11, 2010
Havaintoja lännen suunnalta / Observations from the west side
Kontio köntysteli Nuorttiaavalla ajaessamme aavan laitaa mönkijällä vähän ennen yhdeksää aamulla. Siitä näkyi vain selkää ja päätä ja luulin sitä ensin hirveksi. Karhu oli parin sadan metrin päässä meistä, eikä tiennyt meistä mitään. Mönkijän ääni ei sille kuulunut, oliko jo niin vanha ja huonokuuloinen. Pikku hiljaa karhu hävisi jokitörmän taakse.
Sinilevää näkyi taas olevan aika lailla järvessä. Ulapalla oli kovasti vesilintuja, 80-90 kpl. Etupäässä ne olivat telkkiä ja tukkasotkia, mutta kaksi alliakin keksin sieltä.
Kyydissäni ollut ranskanpoika ei ehtinyt huomata karhua ja ajoinkin jänkää eteenpäin karhua kohti. Lopulta se kuuli mönkijän äänen ja pinkaisi joen yli karkuun koivikkoon. Se oli iso, tumma yksilö, ehkä sama, joka kulki keväällä aavan eteläpuolta länteen. Paino oli jossain parinsadan tienoilla. Nyt kaverikin huomasi karhun. Se oli hänen ensi havaintonsa karhusta luonnossa ja pantiinkin kättä päälle. (kolmannessa kuvassa näkyy takakäpälä, jos tarkkaan katsoo)
Ainijärven ampumaradan laidalla huomasin rastaanpesän puussa. Tuota ei ole kyllä ennen ollut tuossa, ajattelin. Kiipesin 2,5 m korkeudella olevalle pesälle, ja siellä oli vajaan viikon vanhat poikaset (4). Pesintä on myöhäinen kulorastaaksi, mutta ei ihan tavaton. Joskus kulorastaan poikaset ovat lähteneet vasta heinäkuun lopussa. Se on varmaan ollut toinen pesye.
Ainijärven rantapajuissa ja koivuissa oli pajulinnun poikasia lennossa. Niitä oli eri ikäisiä.
Harjun harmaasiepon pesässä oli jo melko isot poikaset. Kirjosiepoillakin osa poikasista oli jo lennossa, osa vielä pöntöissä.
Sinilevää näkyi taas olevan aika lailla järvessä. Ulapalla oli kovasti vesilintuja, 80-90 kpl. Etupäässä ne olivat telkkiä ja tukkasotkia, mutta kaksi alliakin keksin sieltä.
Labels: alli, harmaasieppo, kanahaukka, karhu, kulorastas, metsäkirvinen, pajulintu, telkkä, tukkasotka
Saturday, July 10, 2010
Sinipyrstöreissu / A trip for Red-flanked Bluetail
Viime yönä oli kaatosade ja vuorokauden sademäärä olikin 25 mm, mikä on jo paljon. On joskus aniharvoin mennyt kyllä yli 30 millinkin.
Aamu oli viileähkö, mutta aurinko löytyi puolenpäivän maissa, ja lämpötila nousi 19 asteeseen. Illalla taas alkoi sataa.
-----
Sinipyrstö oli edelleen Syväkurulla iltapäivällä. Se ei laulanut, mutta soitettuani sen laulua, lintu tuli heti kiertelemään lähistölle ja ääntelemään. Se on sama toisella kalenterivuodella oleva koiras.
Kakkosen tunturikoivikossa oli taviokuurnapoikue. Poikaset olivat jo lähes aikuisen kokoisia, mutta ääntelivät ja käyttäytyivät vielä kuin poikaset (k). Myös tilhipoikue (tai parvi) oli lähistöllä. Siinä oli kahden ikäisiä poikasia (kuvassa nuor.). Tunturista löytyi vielä kapustarintoja ja kivitaskupoikueita (k ylh.). TH
Kakkosen tunturikoivikossa oli taviokuurnapoikue. Poikaset olivat jo lähes aikuisen kokoisia, mutta ääntelivät ja käyttäytyivät vielä kuin poikaset (k). Myös tilhipoikue (tai parvi) oli lähistöllä. Siinä oli kahden ikäisiä poikasia (kuvassa nuor.). Tunturista löytyi vielä kapustarintoja ja kivitaskupoikueita (k ylh.). TH
-----
Labels: kapustarinta, kivitasku, sinipyrstö, taviokuurna, tilhi
Friday, July 09, 2010
Sadepäivänä / On the rainy day
Päivä oli hyvin sateinen. Lämpötila oli kuitenkin viidentoista asteen paikkeilla.
Tarkastin Kesätien vihervarpusen pesän. Siellä oli 3 poikasta juuri kuoriutunut. Emo on hautonut siis ainakin 11 päivää (näistä meillä on vähän havaintoja). Kotovaaran kaakkoisrinteellä piippaili vihervarpuspoikue, joka oli jättänyt pesänsä ei kauan sitten (ehkä eilen).
-----
Käpylintuja on ilmaantunut aseman ympäristöön. Ne ovat etupäässä pikkukäppäreitä, mutta on jokunen isokäpylintukin (k). Linnun nokka ja äänet olivat kuin puolivälistä pikku- ja isokäpylintua, mutta minusta se oli iso.
Metsäkurjenpolvi kukkii nyt. Niitä näkee joka puolella. Kulleron aika alkaa olla jo ohi. TH
Labels: käpylinnut, vihervarpunen
Thursday, July 08, 2010
Havaintoja viime päiviltä / Observations of the last days
Tulppiossa Maskaseläntien varrella pikkutervakot ovat kukassa. Poikkesin vilkaisemaan niitä ohikulkiessani.
Tarmo näki ilm. riekkopoikueen (n. 10 poik.) veräjän luona ja pyypoikueen (4-5 poik.) muutaman sadan metrin päässä siitä mennessään Ainijärvelle. Minä taas näin nuoren hirven veräjän luona tullessani asemalle. Hirvi saattoi olla jopa tämänvuotinen vasa, näin se niin huonosti vastavalossa.
Viime lauantaina 3.7. Haatajan Vesa oli maastoreissulla nähnyt karhun Pirunkurulla. Karhu oli puolentoista metrin mittainen.
Tarmo oli tavannut riekkopoikueen tunturin pohjoisrinteellä muutama päivä sitten. Siinä hän näki puolenkymmentä poikasta. TH
Labels: hirvi, karhu, pyy, riekko
Tuesday, July 06, 2010
Kuolan kierros / A trip to Kola region
Kävin vaimon kanssa muutaman päivän reissun Murmanskin alueella. Luttojokivarressa jäkäliköt vain vahvistuvat. Korvasienikin pääsee nousemaan 15-20 cm paksun jäkälikön läpi. Kuvat vanhan Suomen alueelta Itä-Saariselän pohjoispuolelta, vajaan sata kilometriä värriöltä pohjoiseen.
-----
2.7. näin tien varrella kaksi sepelkyyhkyä Ylä-Tuloman länsipuolen peltoalueella. Lähiseudulla olen nähnyt sepelkyyhkyn aikaisemminkin, reilu 10 vuotta sitten.
3.7. iltamyöhäällä aivan Murmanskin kaupungin eteläpuolella koivikkoalueella lensi lehtokurppa soidinlentoaan.
Montsegorskissa kuulin kaakkurin ääntä aivan keskustan tuntumassa 5.7. Lähistöllä on Komsomolskoje-lampi, minkä rannalla väki ruokki lintuja heittelemällä niille leivänpaloja. Ruokintaa hyödynsivät naurulokit, kesykyyhkyt, varpuset, sinisorsat ja myös muutama tukkasotka, jotka olivat kesyyntyneet. Se oli minulle uusi kesyyntynyt laji.
Alex Giljazov kertoi Lapin luonnonpuiston ja lähialueiden luonnon tilanteesta. Tunturipeurat ovat vähentyneet muutamaan kymmeneen tai ehkä sataan yksilöön puiston alueella. Myös talvipedot ovat vähissä, sen sijaan karhuja on aika normaaliin tapaan. Ehkäpä talvipedot ovat siirtyneet Suomen puolelle tai menneet peurojen perässä puiston ulkopuolelle, jos niitä siellä on. Aikaisemminhan peuroja oli tuhatkunta yksilöä.
Lapintiaisia on tänä vuonna runsaasti pesimässä, mikä on pantu merkille Värriölläkin. Mikähän on syy moiseen? Myös pönttölintuja on yleensä runsaasti, päin vastoin kuin meillä. Värriöllä kirjosieppoja ja leppälintuja on aika vähän.
Riekot ja yleensä kanalinnut ovat edelleen vähissä, kuten niitä käyttävät petolinnutkin. Sen sijaan vesilinnut ovat runsastuneet. Myyräkanta on nousussa, mutta ei vielä runsas. TH
Thursday, July 01, 2010
Pesälöytöjä ukkosenilmalla / Nests found in thunderstorm
Ainijärvenharjulla iltapäivällä kuunnellessani lähestyvän ukonilman jyrinää kuulin myös linnunpoikasten piiskutusta jostain ylhäältä. Aikani etsittyäni katseeni osui lopulta kuusenoksalla 9 m korkeudessa olevaan tummaan möykkyyn.
Pääsin ilman kovin suuria vaikeuksia kiipeämään paikalle, ja poikaspesähän siellä oli. Pesässä oli 3 reilun viikon vanhaa poikasta, jotka ilmeisesti olivat vihervarpusen, mutta vihertävää niissä ei näkynyt.
-----
Odottelin sitten kuusen alla tunnin verran jonkinlaisessa ukkosessa ja sateessa, kunnes emo lopulta kävi ruokkimassa poikasia. Vihervarpusnaaras ei kauaa pesällä viipynyt, vaan hävisi jonnekin harjun kuusikon kätköihin, etsimään taas ruokaa poikasille.
Odotellessani kuljeskelin hieman, ja hoksasin harmaasiepon pesän koivupökkelön päässä 1.6 m korkeudessa. Siinä pesässä oli juuri kuoriutuneet 5 poikasta. Emokin näkyi muutaman kymmenen metrin päässä katselevan. TH
Labels: harmaasieppo, vihervarpunen