Sunday, June 27, 2010

Juhannuksen sateissa / In the rains of midsummer

Eilen uiskenteli naaraspukuinen isokoskelo Kuutsjärvessä ennen puolta päivää. Pitkään se ei paikalla viihtynyt.

Näin kaksi sammakkoakin. Eilen satoi vettä aamusta iltapäivälle, ja se varmaan sai sammakot liikkeelle. Aikaisemmin niitä ei kevätkiireiden jälkeen olekaan näkynyt. Varmaan kuivuus on vaikuttanut.

Koppelon näin länsikurulla eilen ja tänään eteläpuolen kurulla, siis aseman liepeillä. Poikasia sillä ei ollut, vaan lähti jo kauempaa lentoon.

Aamupäivä oli tänään poutainen, mutta puolenpäivän aikaan tuli tumma pilvirintama lounaasta tuoden pitkäaikaisen sateen. Epäilin jo ukkosenkin mukanaoloa, mutta sitä ei kuitenkaan tullut. Illalla alkoi taas aurinkokin näyttäytyä.


Aamupäivällä näin laulurastaan lentopoikasen tunturiin menevän polun varrella männyssä. Onkohan se Kuutsjärven kuusikon laulajan jälkeläisiä? Kuusikon laulajalla on erikoinen teema, jota se toistaa silloin tällöin - "vit-tyy-vit". Moista en ole aikaisemmin kuullut. Naapurirastas länsikurulla laulaa tavallisemmin. Sen laulupaikka on kyllä lähempänä poikasen sijaintia.

Vesisateessa tutkin pönttöjen pesimistilannetta ja osuin taas vihervarpusen pesälle, nyt Kesätien pönttöalueella. Pesä oli normaaliin tapaan kuusen latvaosassa, kymmenen metrin korkeudella, mutta tällä kertaa pääsin kuitenkin juuri ja juuri tarkastamaan sen. Pesässä oli neljä munaa. Lähistöllä oli myös jo pesänsä jättäneitä vihervarpusen poikasia. Vihervarpuset varoittelivat vähän väliä, koska metsässä oli pesänsä jättänyt kuukkelipoikue, joka osui milloin minkäkin reviirille. TH

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?