Tuesday, May 18, 2010

Harvinaisuuksia / Rarities

Aamuvarhaisella tapasin hirvivaatimen kaksoisvasojen kanssa Nuorttiaavan etelälaidalla, tyypillisessä hirvien tapaamispaikassa. Saamistani kuvista huomasin hirven kaulassa karvatukkoja. Oliko sillä karva jo lähdössä vai mistä oli kysymys? Luultavasti oli.

Teeriä oli muutama soitimella tien varrella. Näin myös pyyparin Ainikuusikossa ja koirasriekon Soklissa. Muutama koppelokin oli vielä kivensyönnissä.
Mutta varsinaisten HAVAINTOJEN teko alkoi Loitsanlammelta. Vesilintujen joukosta löysin kiikarilla heinätavin (Anas querquedula), mikä on tiettävästi lajin ensihavainto tässä kairassa. Lintu oli koiras, ja se pysytteli yksinään, lennellen väliin. Näin myös tukkakoskeloparin, mikä on ensi havainto tälle keväälle täällä. Kuvassa koskelot ovat heinätavin takana.

Sitten kuulin koivikosta siritystä, aivan kuin sirittäjä... Piti juosta satakunta metriä, että pääsin varmistamaan. Se oli sirittäjä, piti myös hömötiaismaista "tyy-tyy-tyy"-ääntä. En edes nähnyt sitä, kun se jo vaikeni ja siinä kaikki. Lämpöaalto oli näköjään tuonut tämän pikkuharvinaisuudenkin tänne. Värriöllä se on kyllä muutaman kerran pesinytkin.

Harmaasieppo sirahteli kuivan kuusen latvassa. Niitä löytyi päivän mittaan muutamia. Jänkäkurpat kopsuttelivat lähes koko ajan, minkä Loitsalla kuljeskelin.

Maskaselässä kuulin käenpiian piipitystä, sekin ensi havainto keväälle. Lähistöllä oli pikkunalle kävellyt tiellä, käpälän leveys 13 cm.

Pykäläisenlammella näin ensin haapanoita ja jouhisorsaparin. Sitten kaukoputkeen tarttui lapasorsakoiras (Anas clypeata) (k), joka kuuluu sarjaan harvinaisuudet. Siitä on aikaisemmin kaksi havaintoa Ainijärveltä. Lammella oli vielä suokukko, uiveloita ym.

Tarkastin viime vuonna löytämäni kanahaukan pesän. Pesästä pisti esiin pyrstönkärki, joten haukka oli hautomassa.


Kyörteslammella näin ja kuulin ensi-tyllin.
Ainijärvelle oli päivän aikana ilmaantunut räystäspääsky, ja lähtiessäni asemaa kohti niitä oli jo muutama.

Vielä tapasin ensimmäiset kimalaiset eri puolilla, sisiliskon Pykäläisessä ja pari jänistä ja hirveä lähempänä Ainijärveä. Koivut alkoivat olla hiirenkorvalla täällä alamaissa ja iltapäivällä tunsin jo niiden hienon tuoksun. Ainijärvessä alkoi olla jo sulia paikkoja, joten tällä vauhdilla jäät jo kohta lähtee (tänäänkin 23 astetta). TH

Labels: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?