Thursday, January 14, 2010

Haaskalla ja ympäristössä / On the carrion and in the neighbourhood

Tutkin tänään haaskan seutua, jos löytyisi vielä merkkejä naalista. Lunta oli satanut vanhempien jälkien päälle ja uudempia oli vähän. Löysin muutamasta kohdasta pienempiä ketunjälkiä eri puolilta Saun tunturialuetta (k). Ne oli hieman lumen peitossa, jotta olisi tarkemmin voinut selvittää, mutta koon puolesta saattoivat ollakin naalin jälkiä. Jäljet menivät koilliseen päin muutaman kilometrin.

Pikku Saulla ja Sauoivanmuristassa oli ilmeisiä kiirunanjälkiä paljakassa ja tunturikoivikon yläosassa. Ahma oli myös ollut vielä liikkeellä.
-----
Aurinko paisteli jälleen kauniisti sen ajan, minkä se paistoi puolenpäivän aikaan. Iltapäivällä ja illalla oli taas pilvistä ja lumisadetta. Pakkasta oli tänään 6-8 astetta ja oli aika tyyntä.
Illalla kahdeksan jälkeen tullessani Ainijärveltä pieni kettu lähti pinkomaan kelkan edessä Nuorttiaavalla. Se juoksi n. 35 km/h täydessä vauhdissa. Höröstettyäni vauhtia kettu häipyi pimeyteen ja oli sitten jossain häipynyt polanteelta. Kettu ei varmaankaan ollut aseman kettu (kuvassa ylh., kuvattu aamulla 13.1.), vaikka se ei kovin aralta vaikuttanutkaan. Väri kuitenkin näytti samanlaiselta.

Käydessäni haaskalla sieltä lähti n. 8 yksilön korppiparvi puoli yhdentoista maissa. Ed. päivänä kävin paikalla 16.30. Kamera oli kuvannut klo 22.33 saakka, jonka jälkeen kuvia ei ole tullut. Mennesssäni aamupäivällä kamera taas kuvasi, mutta esim. korpit eivät tulleet kuvaan. Paristot eivät olleet loppuneet.

Tapahtumat: 13.1. klo 19.15 tuli kettu, josta tuli yksi kuva. Klo 21.06 tuli kuva ahmasta, joka värityksestä päätellen on sama kuin aikaisemmin. Kameran suuntaus vain on vähän huono, koska haaska jää vasempaan laitaan, samoin ahma. Viimeinen kuva ahmasta tuli klo 21.48.
Sitten klo 22.07 tuli kettu, ei pysty sanomaan, onko sama kuin aikaisemmin. Ja viimeinen kuva ketusta tuli klo 22.33.


Haaskalla oli vain vähän jälkiä, joten liikennettä ei ole kovin paljoa ollut, mutta jotain kuitenkin taas tarttui. Mahdollisesti kameraan kertyvä huurre estää kameran toimimista pitempään. TH
-----
P.S. Kuulin urpiaisen ääntä haaskan luona.

Labels: , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?