Saturday, January 09, 2010

Elämää tykkymetsässä / Life in the snow forest
Eilen illalla Nuorttiaavalla oli 37 astetta pakkasta, mutta aamulla siellä oli enää 24 astetta. Asemalla oli vajaa 20 aamulla, mutta päivän mittaan pakkanen lauhtui 11 asteeseen. Päivä oli silti kirkas ja kaunis, varsinkin auringonlasku oli komea. Se kyllä ennusti pilvirintaman tuloa, ja kuulinkin koko päivän olleen pilvisen Kemijärvellä. Iltasäillä täälläkin oli jo täyspilvistä.

Päivän mittaan tuli mukavia havaintoja. Aamupäivällä jänis pakeni Sauoivanmuristan länsirinteellä makuulta, mutta meni piiloon tykkykuusen alle pienestä reiästä. Sieltä siitä näkyi vain silmiä ja korvia (k), kunnes se pakeni huomaamattani.


Muristan etelärinteellä tunturikoivikon yläosassa näin vähän myöhemmin mielestäni riekon, joka nousi tykkykoivun päälle istumaan. Kauaa se ei siinä ollut, mutta kuvat ehdin saada. Asemalla kuvia katsellessani huomioni kiinnittyi silmään, joka oli hieman erikoisen näköinen. Tuli mieleen kiirunanaaras muutama vuosi sitten lähiseudulla. Sillä oli samannäköinen silmä. Sitten katsoin nokkaa, joka kiirunalla on ohuempi ja hennompi kuin riekolla. Kuvissa olevalla linnulla nokka näyttää todella kiirunan nokalta verrattaessa riekkokuviin. Joku vuosi sitten näin kuvan kiirunasta, joka istui tykkykoivun päällä. Riekosta en muista nähneeni sellaista kuvaa, joten ehkäpä sekin piirre istua tykkykoivun päällä vahvistaa havaintoa kiirunaksi.

Koiraskiirunalla on musta ohjasjuova nokan ja silmän välissä, joten se on helppo erottaa riekosta, jos pääsee hyvin näkemään. Naaraan erottaminen on kuitenkin paljon visaisempi tehtävä, varsinkin jos se on yksin (kuten muutaman vuoden tak. hav.). Uskon kuitenkin nokan perusteella tämän linnun olevan naaraskiiruna.Saun itäpuolen kuusikossa ( k) oli kaksi riekkoa, ja vielä toisen jäniksen näin Saun eteläpuolella. Tämä jänis hävisi jonnekin jälkiään pitkin, mahdollisesti sekin piiloutui.Vielä näin muutaman korpin (vas.) ja maakotka (oik.) lensi Sauta kohti länsipuolella iltapäivällä auringonlaskun jälkeen. (kuvassa alh. vas. ketunjälkiä) TH

Labels: , , , ,


Comments:
Komiaa kuvaa taas pukkaa, kiitos niistä! Ja ei tarinoissakaan mitn vikaa :)
 
Pynnösen Petrolta oli kanssa samaa mieltä että kyseessä on kiiruna naaras juuri tuon nokan ohuuden perusteella.
T Karlin Olli-Pekka
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?