Sunday, December 13, 2009

Kaamosaurinko / The sun of the Polar night
Yön aikana pakastui, kuten Ilmatieteen laitos lupasikin. Aamulla oli pakkasta asemalla 12 astetta, Yli-Nuortilla ja Kuivahaaralla n. 25 astetta, iltaa kohti hieman kiristyen. Ilma oli kirkas, heikko tuuli kävi tunturissa koillisen suunnalta. Lunta muuten on kepissä 38 cm, maastossa enemmän.

Aamupäivällä näin 2 teertä Värriöojan varrella. Värriö III:lta Viitoselle oli poroja, paikoin paljonkin. Ahma oli kulkenut viime yönä niiden ohi suoraan, vahinkoa tekemättä.

Nelosen länsirinteellä oli ennen puoltapäivää metso kävelyllä tunturimetsässä ja vähän etelämpänä yksinäinen riekko. Viitosen lounaispuolella räpytteli jotenkin erikoisen hitaanlaisesti isokäpylintukoiras tunturin yli pohjoista kohti. Vielä näköjään niitäkin joku on maisemissa.


Kuutosen muristan etelärinteellä minua kohtasi yllätys - auringon laita alkoi nousta horisontin yläpuolelle klo 11.40. Minä jo luulin (aikaisemman kokemuksen perusteella), ettei sitä enää näkyisi. Vain puoli kiekkoa näkyi muristalle, mutta Viitoshuipulle on voinut näkyä jopa koko kiekko. Vähän matalammalla Kuutosen rinteellä aurinko häipyi klo 12.45 aikoihin. Näihin aikoihin aurinko ei yleensä enää näy puiston alueelle, mutta tunturin eteläpää on kymmenen kilometriä etelämpänä asemaa, ja siellä oleville 5-600 m korkeille huipuille voi näköjään vielä näkyä ainakin osa aurinkoa.


Viitosen länsirinteellä löysin jäniksen makuulta yhden jälkeen pienten, lumenpeittämien tunturikoivujen suojasta. Jänis piilotteli lumikohouman takana, näyttäen vain silmän ja korvia, vähän niin kuin aurinkokin piilotteli horisontin takana. Sitten siirtyessäni hieman kelkalla eteenpäin se pinkaisi juoksuun, laukkoen kauas ylös tunturipaljakkaa. Pysähtymättä se oli juossut yli Viitosen laen ja painellut itäpuolelle metsään, tämän totesin jäljistä.Vedenjakajan eteläpuolella huomasin metsoja männynlatvassa kahden maissa. Tarkemmin katseltuani niitä oli siellä kaikkiaan viisi urosta ruokailemassa. Yöksi niillä oli varmaan tarkoitus mennä lumikieppiin näin pakkaskelillä. Näille seuduille on luvattu jopa -35 asteen lukemia yön ajalle. TH


Labels: , , , , ,


Comments:
Mahtavan hienoja kuvia. Hyvä, kun jossain on vielä oikean talven näköistä. Kaikki päiväkirjan päivitykset pitää käydä katsomassa, hyvät kuvat ja mielenkiintoiset havainnot vievät pienelle "tripille" melkein päivittäin. Kiitos.
 
Ompa kauniita talvikuvia! Tsemppia kaamokseen ja terveiset Brasiliasta, Kauriin kaantopiirin tuntumasta, jonne aurinko paistaa nyt kutakuinkin kohtisuoraan paan ylapuolelta. t. Suvi v.2008 PS-kurssilta
 
Kiitos kommentista! Missä päin sitten ei ole oikean talven näköistä?
 
Myös Ylläksen huipulle (suunnilleen samoilla leveysasteilla kuin Värriö)aurinko näkyy aina, myös keskellä kaamosta. Tämä johtuu juuri siitä kun ollaan niin korkealla merenpinnasta. Toisinpäin taas esim Aavasaksalle näkyy keskiyön aurinko, vaikka ollaankin napapiirin eteläpuolella.
 
Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?