Saturday, November 28, 2009

Jänes / Hare
Ilma lämpeni eilen ja pari päivää mentiin hieman plussan puolella (+1). Vettä ja räntää sateli jonkin verran.

Kävimme parina päivänä itäpuolella rajalla asti. Tuoreita hirvenjälkiä tuli vastaan useissa kohden puistossa ja myös ulkopuolella. Muualta hirvet ovatkin kuulemma jo aika vähissä kovan pyynnin seurauksena.

Jäniksetkin ovat olleet muista syistä vähissä viime aikoina, mutta rajan pinnassa eräällä muristalla tapasin tänään (28.11.) yhden maissa "jäneksen", kuten vanha kansa sitä täällä päin nimittää. Osuin paluuperille, ja pari lenkkiä tehtyäni huomasinkin jäniksen katselevan kuusen vierellä. Sitten se meni kuusen alle, paneutuen makuulle. Jänikset muuten tekevät täälläkin kahdet paluuperät, kuten muuallakin.

Lähestyttyäni sitä se pakeni, mutta jäi katselemaan parinkymmenen metrin päähän. Pikkuhiljaa konttasin lähemmäksi, ja lopulta olinkin vieressä kolmen metrin päässä, jäniksen ollessa matalana. Siitäkään se ei kauas paennut.

Tarmo arveli jäniksen nuoreksi. En tiedä, mutta varmaankaan se ei ollut koskaan ihmistä ja moottorikelkkaa tavannut, eikä osannut pelätä. Sehän oli aivan rajan pinnassa. Toisaalta myös sateentuhnuinen keli varmaan vaikutti.

No, ei tämä vielä mitään. Neuvokkaat poromiehet ovat joskus saaneet ettohommissa (kun vielä liikuttiin kävellen!) jäniksen kiinnikin. Huomattuaan jäniksen, yksi otti pitkän riu'un, jolla painoi jäniksen maahan ja toinen nappasi sen sitten käsiin. Tämä tapahtui etelämpänä Sallassa.

Samalla muristalla oli kaksi naarasteertä lumella ruokailemassa tunturikoivun silmuilla. Vielä yhden pyyn näimme, niin ja maakotkan. Edellisen päivän havaintoja olivat 3 riekkoa ja ukkometso. TH
-----
Kuvaustietoja: ISO 800, 1/160 s./400 mm, 1/125 s./400 mm, 1/125 s./170 mm, f/4.5, yksipistetarkennus, 20D.

Labels: , , , , ,


Comments: Post a Comment

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?